lamotek.pl

Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis Okrasy na pyszne żeberka grillowane w kwasie chlebowym, podane z plackami ziemniaczanymi!

Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi

Wypróbuj przepis Okrasy na pyszne żeberka grillowane w kwasie chlebowym, podane z plackami ziemniaczanymi!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
marchew - 6 szt.
masło - 120 g
miód - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
rozmaryn świeży - 48 g
żeberka wieprzowe,świeże - 500 g
ząbek czosnku - 2 szt.
orzechówka - 400 ml
pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
jajko - 2 szt.
kumin - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
ziemniak - 500 g
kapusta kwaszona - 150 g
mąka pszenna - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.DUSIMY ŻEBERKA W KWASIE CHLEBOWYM:
Żeberka doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy. Żeberka zalewamy kwasem chlebowym wraz z octem. Dodajemy cebulę z czosnkiem. Do naczynia wrzucamy gałązki rozmarynu, miód oraz posiekaną papryczkę chili. Żeberka dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie zlewamy sos do małego garnka, dodajemy do niego 100 g masła i na małym ogniu redukujemy aż do gęstej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka grillujemy na ruszcie lub patelni grillowej.
Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DUSIMY ŻEBERKA W KWASIE CHLEBOWYM

Żeberka doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy. Żeberka zalewamy kwasem chlebowym wraz z octem. Dodajemy cebulę z czosnkiem. Do naczynia wrzucamy gałązki rozmarynu, miód oraz posiekaną papryczkę chili. Żeberka dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie zlewamy sos do małego garnka, dodajemy do niego 100 g masła i na małym ogniu redukujemy aż do gęstej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka grillujemy na ruszcie lub patelni grillowej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5124 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

854 kcal

🥑

Tłuszcz

40,1 g

🌾

Węglowodany

62,7 g

🥬

Błonnik

25,2 g

💪

Białko

25,2 g

Podobne przepisy

Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl