Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis Okrasy na pyszne żeberka grillowane w kwasie chlebowym, podane z plackami ziemniaczanymi!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DUSIMY ŻEBERKA W KWASIE CHLEBOWYM
Żeberka doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy. Żeberka zalewamy kwasem chlebowym wraz z octem. Dodajemy cebulę z czosnkiem. Do naczynia wrzucamy gałązki rozmarynu, miód oraz posiekaną papryczkę chili. Żeberka dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie zlewamy sos do małego garnka, dodajemy do niego 100 g masła i na małym ogniu redukujemy aż do gęstej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka grillujemy na ruszcie lub patelni grillowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5124 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
854 kcal
Tłuszcz
40,1 g
Węglowodany
62,7 g
Błonnik
25,2 g
Białko
25,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!

Babka na parze
Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.

Minipavlova z lodami i sezonowymi owocami
Pyszny, domowy deser z owocami, lodami i minibezami, czyli minipavlova. Wypróbuj ten przepis Kingi i przekonaj się, że chociaż ten deser jest mały, to przyjemność z jego jedzenia z pewnością nie jest mini!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto à la mars
Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!

Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.

Biszkopciki z galaretką malinową
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Bułeczki bao z szarpaną kaczką
Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!