lamotek.pl

Pierogi z grzybami i kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!

Pierogi z grzybami i kapustą

Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
kapusta kiszona - 200 g
masło - 100 g
mąka pszenna - 500 g
olej rzepakowy - 10 ml
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
podgrzybki - 50 g
majeranek - 1 szczypta
mleko - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO:
gotowania suszone grzyby bardzo dokładnie myjemy, moczymy w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut.
2.NASTĘPNIE GOTUJEMY JE:
do miękkości (ok. 30 MINUT) W: wodzie, w której się moczyły.
3.
ODCEDZAMY, SIEKAMY.
4.SUROWĄ, DELIKATNIE ODCIŚNIĘTĄ:
z soku kiszoną kapustę przekładamy do garnka z ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 8 minut (kapusta powinna być na wpół ugotowana).
5.
ODCEDZAMY, SIEKAMY.
6.DO GARNKA WLEWAMY:
mleko, dodajemy masło, zagotowujemy.
7.DO MISKI MIKSERA:
wsypujemy mąkę, dodajemy gorące mleko z masłem i odrobiną soli.
8.
WYRABIAMY CIASTO.
9.NASTĘPNIE WYCIĄGAMY JE:
na blat i ponownie wyrabiamy, ale tym razem ręcznie.
10.WKŁADAMY JE DO:
lodówki na 10 minut.
11.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
odrobinę oleju rzepakowego, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. MIESZAMY.
12.GDY CEBULA SIĘ:
zeszkli, dodajemy posiekane grzyby i mieszając, podduszamy wszystko na patelni.
13.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ:
i mielonym białym pieprzem. MIESZAMY.
14.DO GRZYBÓW DODAJEMY:
obgotowaną kapustę i szczyptę suszonego majeranku.
15.(JEŚLI FARSZ NA:
patelni jest zbyt suchy, podlewamy go niewielką ilością wody. FARSZ MUSI SIĘ: poddusić.
16.MIESZAMY GO I:
podduszamy przez kilka minut, doprawiamy jeszcze solą, ponownie dusimy). NASTĘPNIE STUDZIMY: farsz.
17.CIASTO, KTÓRE POWINNO:
mieć jednolitą i gładką konsystencję, dzielimy na 3 części.
18.PIERWSZĄ CZĘŚĆ CIASTA:
bardzo cienko rozwałkowujemy (na grubość około 2 mm).
19.ZA POMOCĄ KIELISZKA:
do wina wycinamy z ciasta koła.
20.ZA POMOCĄ ŁYŻECZKI:
nakładamy farsz (farsz musi być ostudzony, nie wolno nakładać ciepłego farszu na ciasto) i formujemy pierogi.
21.PIEROGI LEPIMY AŻ:
do wyczerpania całego ciasta i farszu.
22.ZALEPIAJĄC FARSZ, MOŻEMY:
użyć rozmąconego jaja lub wody w celu lepszego zlepienia się ciasta.
23.ULEPIONE PIEROGI WRZUCAMY:
do lekko osolonej wrzącej wody.
24.
DELIKATNIE MIESZAMY.
25.GOTUJEMY MNIEJ WIĘCEJ:
2 minuty od momentu wypłynięcia.
26.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej słonecznikowy.
27.UGOTOWANE PIEROGI WYCIĄGAMY:
za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy i odsączamy z wody.
28.ODSĄCZONE PIEROGI SMAŻYMY:
na patelni na złoty kolor, z jednej i drugiej strony.
Pierogi z grzybami i kapustą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO

gotowania suszone grzyby bardzo dokładnie myjemy, moczymy w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut.

2

NASTĘPNIE GOTUJEMY JE

do miękkości (ok. 30 MINUT) W: wodzie, w której się moczyły.

3

ODCEDZAMY, SIEKAMY.

4

SUROWĄ, DELIKATNIE ODCIŚNIĘTĄ

z soku kiszoną kapustę przekładamy do garnka z ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 8 minut (kapusta powinna być na wpół ugotowana).

5

ODCEDZAMY, SIEKAMY.

6

DO GARNKA WLEWAMY

mleko, dodajemy masło, zagotowujemy.

7

DO MISKI MIKSERA

wsypujemy mąkę, dodajemy gorące mleko z masłem i odrobiną soli.

8

WYRABIAMY CIASTO.

9

NASTĘPNIE WYCIĄGAMY JE

na blat i ponownie wyrabiamy, ale tym razem ręcznie.

10

WKŁADAMY JE DO

lodówki na 10 minut.

11

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

odrobinę oleju rzepakowego, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. MIESZAMY.

12

GDY CEBULA SIĘ

zeszkli, dodajemy posiekane grzyby i mieszając, podduszamy wszystko na patelni.

13

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ

i mielonym białym pieprzem. MIESZAMY.

14

DO GRZYBÓW DODAJEMY

obgotowaną kapustę i szczyptę suszonego majeranku.

15

(JEŚLI FARSZ NA

patelni jest zbyt suchy, podlewamy go niewielką ilością wody. FARSZ MUSI SIĘ: poddusić.

16

MIESZAMY GO I

podduszamy przez kilka minut, doprawiamy jeszcze solą, ponownie dusimy). NASTĘPNIE STUDZIMY: farsz.

17

CIASTO, KTÓRE POWINNO

mieć jednolitą i gładką konsystencję, dzielimy na 3 części.

18

PIERWSZĄ CZĘŚĆ CIASTA

bardzo cienko rozwałkowujemy (na grubość około 2 mm).

19

ZA POMOCĄ KIELISZKA

do wina wycinamy z ciasta koła.

20

ZA POMOCĄ ŁYŻECZKI

nakładamy farsz (farsz musi być ostudzony, nie wolno nakładać ciepłego farszu na ciasto) i formujemy pierogi.

21

PIEROGI LEPIMY AŻ

do wyczerpania całego ciasta i farszu.

22

ZALEPIAJĄC FARSZ, MOŻEMY

użyć rozmąconego jaja lub wody w celu lepszego zlepienia się ciasta.

23

ULEPIONE PIEROGI WRZUCAMY

do lekko osolonej wrzącej wody.

24

DELIKATNIE MIESZAMY.

25

GOTUJEMY MNIEJ WIĘCEJ

2 minuty od momentu wypłynięcia.

26

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej słonecznikowy.

27

UGOTOWANE PIEROGI WYCIĄGAMY

za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy i odsączamy z wody.

28

ODSĄCZONE PIEROGI SMAŻYMY

na patelni na złoty kolor, z jednej i drugiej strony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2971,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

594,4 kcal

🥑

Tłuszcz

25 g

🌾

Węglowodany

79,6 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy

Pierogi z grzybami i kapustą - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl