lamotek.pl

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie

Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą

Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

kiełbasa biała surowa - 500 g
bulion drobiowy - 400 ml
cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 2 łyżki
natka pietruszki - 5 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
pieprz biały - 32 szczypty
mięso wieprzowe schab - 1 kg
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 2 szczypty
majeranek suszony - 2 łyżki
boczek wędzony w plastrach - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZCINAMY SCHAB:
Schab oczyszczamy i myjemy. Rozcinamy mięso i rozwijamy (tak jak na roladę), zaczynając ok. 1 cm nad powierzchnią deski, w taki sposób, by uzyskać długi płat o równej grubości. W razie potrzeby dodatkowo ścinamy nadmiar mięsa, by wyrównać powierzchnię płata.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Odcięte kawałki mięsa drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy kiełbasy wyjęte z osłonek i ostrą mieloną paprykę. Całość dokładnie rozdrabniamy i mieszamy dłońmi, aż składniki się połączą.
3.FASZERUJEMY SCHAB:
Rozcięty, rozwinięty schab umieszczamy pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej i delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka na całej powierzchni. Mięso doprawiamy z jednej strony białym pieprzem.
4.PRZESMAŻAMY MEDALIONY:
Porcje wyznaczone za pomocą sznurka odcinamy od kawałka schabu tak, by uzyskać pojedyncze medaliony z farszem. Uważamy, by nie przeciąć sznurka.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS CEBULOWY:
Cebule kroimy w cienkie piórka i intensywnie smażymy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Gdy cebula się zeszkli i zarumieni, zalewamy ją bulionem (niewielką ilość bulionu zostawiamy do podlania mięsa). Doprawiamy solą, majerankiem i słodką papryką. Dodajemy masło i rozgnieciony czosnek. Dusimy, w razie potrzeby ponownie podlewając bulionem, aż uzyskamy konsystencję sosu.
6.PIECZEMY SCHAB:
Sos cebulowy przelewamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całej powierzchni mięsa. Dodatkowo podlewamy schab niewielką ilością bulionu.
7.PODAJEMY SCHAB:
Upieczony schab dekorujemy z wierzchu natką pietruszki.
Schab po sztygarsku z białą kiełbasą

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZCINAMY SCHAB

Schab oczyszczamy i myjemy. Rozcinamy mięso i rozwijamy (tak jak na roladę), zaczynając ok. 1 cm nad powierzchnią deski, w taki sposób, by uzyskać długi płat o równej grubości. W razie potrzeby dodatkowo ścinamy nadmiar mięsa, by wyrównać powierzchnię płata.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Odcięte kawałki mięsa drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy kiełbasy wyjęte z osłonek i ostrą mieloną paprykę. Całość dokładnie rozdrabniamy i mieszamy dłońmi, aż składniki się połączą.

3

FASZERUJEMY SCHAB

Rozcięty, rozwinięty schab umieszczamy pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej i delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka na całej powierzchni. Mięso doprawiamy z jednej strony białym pieprzem.

4

PRZESMAŻAMY MEDALIONY

Porcje wyznaczone za pomocą sznurka odcinamy od kawałka schabu tak, by uzyskać pojedyncze medaliony z farszem. Uważamy, by nie przeciąć sznurka.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS CEBULOWY

Cebule kroimy w cienkie piórka i intensywnie smażymy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Gdy cebula się zeszkli i zarumieni, zalewamy ją bulionem (niewielką ilość bulionu zostawiamy do podlania mięsa). Doprawiamy solą, majerankiem i słodką papryką. Dodajemy masło i rozgnieciony czosnek. Dusimy, w razie potrzeby ponownie podlewając bulionem, aż uzyskamy konsystencję sosu.

6

PIECZEMY SCHAB

Sos cebulowy przelewamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całej powierzchni mięsa. Dodatkowo podlewamy schab niewielką ilością bulionu.

7

PODAJEMY SCHAB

Upieczony schab dekorujemy z wierzchu natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2259 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

376,5 kcal

🥑

Tłuszcz

30,2 g

🌾

Węglowodany

12,8 g

🥬

Błonnik

15,4 g

💪

Białko

15,4 g

Podobne przepisy