lamotek.pl

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi

Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso indycze mielone - 200 g
jajko - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
kasza manna - 40 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
oregano suszone - 1 szczypta
ser halloumi - 100 g
pieczarka - 150 g
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 10 g
fińskie pieczywo żytnie - 1 szt.
ogórek małosolny - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI:
W misce umieszczamy mielone mięso, jajko, kaszę mannę, sól, pieprz, drobno posiekany czosnek i oregano. Całość wyrabiamy dłońmi aż do powstania jednolitej masy.
2.FORMUJEMY KLOPSIKI:
Masę na klopsiki nabieramy łyżką i formujemy z niej kuleczki.
3.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Zależnie od wielkości pieczarek kroimy je na mniejsze kawałki lub jedynie dokładnie oczyszczamy. Halloumi kroimy w dość dużą kostkę, o wielkości podobnej do klopsików.
4.SKŁADAMY I GRILLUJEMY SZASZŁYKI:
Na szpikulce lub patyczki nadziewamy kolejno po kawałku sera, klopsiku, kawałku papryki w każdym kolorze i pieczarce. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą i grillujemy przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu obracając, aż będą równomiernie zarumienione.
5.PODAJEMY SZASZŁYKI:
Gotowe szaszłyki podajemy ciepłe, z bułką fińską i ogórkami małosolnymi.
Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

W misce umieszczamy mielone mięso, jajko, kaszę mannę, sól, pieprz, drobno posiekany czosnek i oregano. Całość wyrabiamy dłońmi aż do powstania jednolitej masy.

2

FORMUJEMY KLOPSIKI

Masę na klopsiki nabieramy łyżką i formujemy z niej kuleczki.

3

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Zależnie od wielkości pieczarek kroimy je na mniejsze kawałki lub jedynie dokładnie oczyszczamy. Halloumi kroimy w dość dużą kostkę, o wielkości podobnej do klopsików.

4

SKŁADAMY I GRILLUJEMY SZASZŁYKI

Na szpikulce lub patyczki nadziewamy kolejno po kawałku sera, klopsiku, kawałku papryki w każdym kolorze i pieczarce. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą i grillujemy przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu obracając, aż będą równomiernie zarumienione.

5

PODAJEMY SZASZŁYKI

Gotowe szaszłyki podajemy ciepłe, z bułką fińską i ogórkami małosolnymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1299,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

649,6 kcal

🥑

Tłuszcz

30,1 g

🌾

Węglowodany

55,6 g

🥬

Błonnik

40,1 g

💪

Białko

40,1 g

Podobne przepisy

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl