lamotek.pl

Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie

Takich jajek na Wielkanoc jeszcze nie było! Różowo-zielone, z pysznym i lekko pikantnym nadzieniem i kruszonką z pistacji i natki pietruszki.

Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką

Takich jajek na Wielkanoc jeszcze nie było! Różowo-zielone, z pysznym i lekko pikantnym nadzieniem i kruszonką z pistacji i natki pietruszki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 6 szt.
koncentrat buraczany - 200 ml
woda - 200 ml
Ajwar - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ser mascarpone z gorgonzolą - 60 g
sól - 1 szczypta
pieprz biały - 1 szczypta
bułka tarta - 3 łyżki
natka pietruszki - 0,5 pęczka
pistacje - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY JAJKA:
Jajka układamy do garnku z osoloną wodą i gotujemy je przez ok. 10 minut od momentu wrzenia. Następnie hartujemy je zimną wodą i delikatnie obtłukujemy, aby skorupka popękała.
2.BARWIMY JAJKA:
W dość dużej misce mieszamy koncentrat buraczany z wodą. Dodajemy do niego obtłuczone jajka w skorupkach i moczymy je przez ok. 15-20 minut. Gotowe jajka opłukujemy, aby się nie ubrudzić, i obieramy ze skorupek.
3.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Jajka przekrawamy na pół, wydrążamy z nich żółtka i przekładamy je do miski. Papryczkę chili i natkę pietruszki dość drobno siekamy. Tak przygotowane składniki razem z serem i ajwarem dodajemy do żółtek.
4.NADZIEWAMY JAJKA:
Wszystkie składniki farszu przekładamy do rozdrabniacza i blendujemy na gładką masę. Każdą połówkę jajka nadziewamy – poza miejscem po żółtku, pokrywając też całą powierzchnię jajka cienką warstwą gotowego musu.
5.OZDABIAMY JAJKA:
Składniki kruszonki bardzo dokładnie rozdrabniamy w rozdrabniaczu, przesypujemy na talerz i delikatnie rozgniatamy widelcem. Każdą połową jajka dotykamy zielonej kruszonki tak, aby przykleiła się do całej powierzchni musu.
6.PODAJEMY JAJKA:
W misce dokładnie mieszamy pozostałe z namaczania jajek 6 łyżek koncentratu buraczanego z wodą i oliwę. Kilka łyżek tak powstałego sosu wylewamy na talerz i układamy na nim jajka.
Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY JAJKA

Jajka układamy do garnku z osoloną wodą i gotujemy je przez ok. 10 minut od momentu wrzenia. Następnie hartujemy je zimną wodą i delikatnie obtłukujemy, aby skorupka popękała.

2

BARWIMY JAJKA

W dość dużej misce mieszamy koncentrat buraczany z wodą. Dodajemy do niego obtłuczone jajka w skorupkach i moczymy je przez ok. 15-20 minut. Gotowe jajka opłukujemy, aby się nie ubrudzić, i obieramy ze skorupek.

3

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Jajka przekrawamy na pół, wydrążamy z nich żółtka i przekładamy je do miski. Papryczkę chili i natkę pietruszki dość drobno siekamy. Tak przygotowane składniki razem z serem i ajwarem dodajemy do żółtek.

4

NADZIEWAMY JAJKA

Wszystkie składniki farszu przekładamy do rozdrabniacza i blendujemy na gładką masę. Każdą połówkę jajka nadziewamy – poza miejscem po żółtku, pokrywając też całą powierzchnię jajka cienką warstwą gotowego musu.

5

OZDABIAMY JAJKA

Składniki kruszonki bardzo dokładnie rozdrabniamy w rozdrabniaczu, przesypujemy na talerz i delikatnie rozgniatamy widelcem. Każdą połową jajka dotykamy zielonej kruszonki tak, aby przykleiła się do całej powierzchni musu.

6

PODAJEMY JAJKA

W misce dokładnie mieszamy pozostałe z namaczania jajek 6 łyżek koncentratu buraczanego z wodą i oliwę. Kilka łyżek tak powstałego sosu wylewamy na talerz i układamy na nim jajka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1150,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

575,1 kcal

🥑

Tłuszcz

41,6 g

🌾

Węglowodany

19,7 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

32,5 g

Podobne przepisy

Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl