Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami • przepis • składniki • przygotowanie
Czekoladowy spód, miętowy krem, a do tego słodka morela. Trudno o smaczniejsze połączenie.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO
80 g masła kroimy w kostkę i zagniatamy szybko z cukrem, solą, żółtkiem, mąką i kakao. W razie potrzeby dodajemy 1–2 łyżki zimnej wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki. Ciasto cienko rozwałkowujemy między dwiema warstwami folii spożywczej, a następnie wkładamy na 3–5 minut do zamrażarki. Ciastem wykładamy 6 natłuszczonych foremek do tartaletek z ruchomym dnem (o średnicy ok. 10 cm). Wstawiamy ponownie na ok. 30 minut do lodówki.
PIECZEMY TARTALETKI
Ciasto kilka razy nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszoną fasolą lub grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Papier i ziarna suszonej fasoli lub grochu usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy na kratce przez 10–15 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
SZPRYCUJEMY KREM
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i syropem. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Krem wyciskamy na tartaletki. Morele myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Układamy w kształcie kwiatów. Posypujemy wiórkami czekolady.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2286,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
381,1 kcal
Tłuszcz
24,2 g
Węglowodany
36,2 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka owsiane z cukinią
Ciasteczka z cukinią? Koniecznie musisz tego spróbować! Chrupiące, a także słodkie i aromatyczne dzięki dodatkowi banana i cynamonu.

Zapiekany ryż z udkami kurczaka i warzywami
Ryż zapiekany à la risotto z aromatycznymi udkami kurczaka i wyjątkowymi dodatkami. Przygotuj to proste danie dla całej rodziny, które niejedną osobę zachwyci smakiem.

Warzywny wrap nadziewany kozim serkiem i salami
Przepyszny wrap bez dodatku mąki i w iście francuskim stylu. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i rozkoszuj się smakiem warzyw, sera Tomme de Montagne oraz salami z orzechami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!

Kurczak po marokańsku
Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.

Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z amarantusem
Spróbuj lekkiej sałatki z amarantusem, rzodkiewką i groszkiem.

Tort serowy z nutą pomarańczy
Blaty ciasta francuskiego przełożone masą sernikową, a do tego orzeźwiający smak cytrusów. Pyszny deser na wiele okazji.

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!