lamotek.pl

Gnocchi w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!

Gnocchi w sosie pomidorowym

Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 500 g
mąka włoska typ 00 - 300 g
jajko - 1 szt.
passata pomidorowa - 400 g
parmezan tarty - 50 g
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
bazylia świeża - 6 liści
oregano świeże - 2 gałązki
sól - 2 g
pieprz czarny - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie obierz. Pokrój je w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie (dodaj ok. 2 g soli do wrzącej wody). Ziemniaki powinny gotować się przez ok. 15-20 minut w zależności od ich wielkość. Finalnie warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Ugotowanie ziemniaki odcedź i odłoż na bok, by wystygły.
2.PRZECIERAMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki dodaj do praski do ziemniaków i zetrzyj je na gładką masę, przypominającą puree.
3.DODAJEMY SKŁADNIKI:
W dużej misce wymieszaj ze sobą ziemniaki, jajo i sól. Po chwili dodaj także mąkę i wymieszaj.
4.WYRABIAMY CIASTO NA GNOCCHI:
Gdy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto powinno być dość elastyczne, ale nie klejące.
5.FORMUJEMY KLUSECZKI:
Blat podsyp mąka i wyłóż na niego ciasto. Podziel je na dwie części, a następnie z każdej zroluj wałek. Wałek pokrój na kawałki o grubości ok. 2-2,5 cm i delikatnie zagnieć widelcem w celu utworzenia dekoracyjnego wzoru.
6.GOTUJEMY KLUSECZKI:
Do dużego garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Możesz ją delikatnie osolić, ale nie musisz. Wrzuć do wody gnocchi i gotuj przez 3-4 minuty (do momentu aż wypłyną na wierzch). Następnie odlej 40 ml wody z garnka do kubka, a potem odcedź gnocchi i odłóż na bok.
7.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Czosnek obierz i pokrój drobno. Zioła umyj i poszatkuj, a najlepiej porwij je na kawałki i odłóż do miseczki.
8.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Rozgrzej tłuszcz na patelni, a następnie dodaj czosnek. Smaż przez 1-2 minuty (aż zrobi się rumiany), a potem dodaj pomidory.
9.PRZYPRAWIAMY SOS:
Passatę podduszaj na patelni przez kilka minut, a potem dodaj do niej sól i pieprz. Dolej także wodę z gotowania gnocchi. Wymieszaj.
10.WYKAŃCZAMY SOS:
Gdy sos nieco zgęstnieje, dodaj świeże zioła i wymieszaj. Całość powinna gotować się jeszcze przez 8-9 minut, by sos mógł się zredukować.
11.DODAJEMY GNOCCHI:
Do gorącego sosu dodaj gnocchi i wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez 4-5 minut.
12.SERWUJEMY KLUSECZKI:
Gotowe danie wyłóż na głębokie talerze lub miseczki i posyp odrobiną parmezanu. Smacznego!
Gnocchi w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie obierz. Pokrój je w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie (dodaj ok. 2 g soli do wrzącej wody). Ziemniaki powinny gotować się przez ok. 15-20 minut w zależności od ich wielkość. Finalnie warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Ugotowanie ziemniaki odcedź i odłoż na bok, by wystygły.

2

PRZECIERAMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki dodaj do praski do ziemniaków i zetrzyj je na gładką masę, przypominającą puree.

3

DODAJEMY SKŁADNIKI

W dużej misce wymieszaj ze sobą ziemniaki, jajo i sól. Po chwili dodaj także mąkę i wymieszaj.

4

WYRABIAMY CIASTO NA GNOCCHI

Gdy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto powinno być dość elastyczne, ale nie klejące.

5

FORMUJEMY KLUSECZKI

Blat podsyp mąka i wyłóż na niego ciasto. Podziel je na dwie części, a następnie z każdej zroluj wałek. Wałek pokrój na kawałki o grubości ok. 2-2,5 cm i delikatnie zagnieć widelcem w celu utworzenia dekoracyjnego wzoru.

6

GOTUJEMY KLUSECZKI

Do dużego garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Możesz ją delikatnie osolić, ale nie musisz. Wrzuć do wody gnocchi i gotuj przez 3-4 minuty (do momentu aż wypłyną na wierzch). Następnie odlej 40 ml wody z garnka do kubka, a potem odcedź gnocchi i odłóż na bok.

7

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek obierz i pokrój drobno. Zioła umyj i poszatkuj, a najlepiej porwij je na kawałki i odłóż do miseczki.

8

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Rozgrzej tłuszcz na patelni, a następnie dodaj czosnek. Smaż przez 1-2 minuty (aż zrobi się rumiany), a potem dodaj pomidory.

9

PRZYPRAWIAMY SOS

Passatę podduszaj na patelni przez kilka minut, a potem dodaj do niej sól i pieprz. Dolej także wodę z gotowania gnocchi. Wymieszaj.

10

WYKAŃCZAMY SOS

Gdy sos nieco zgęstnieje, dodaj świeże zioła i wymieszaj. Całość powinna gotować się jeszcze przez 8-9 minut, by sos mógł się zredukować.

11

DODAJEMY GNOCCHI

Do gorącego sosu dodaj gnocchi i wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez 4-5 minut.

12

SERWUJEMY KLUSECZKI

Gotowe danie wyłóż na głębokie talerze lub miseczki i posyp odrobiną parmezanu. Smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2014,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

503,6 kcal

🥑

Tłuszcz

8 g

🌾

Węglowodany

84,3 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

17 g

Podobne przepisy