Sałatka grecka z makaronem z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na sałatkę grecką w innej odsłonie! Prawie identyczne składniki z dodatkiem makaronu z cukinii nabierają nowego charakteru.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON Z CUKINII
Cukinię oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski za pomocą noża spiralnego. Mieszamy z ½ łyżeczki soli i 2 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny i odstawiamy na 20 minut.
KROIMY WARZYWA
Pomidory oczyszczamy i kroimy na pół. Rukolę oczyszczamy i rwiemy na kawałki. Oliwki kroimy na pół lub na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Mieszamy oliwę, pozostały sok z cytryny, miód, sól, pieprz i oregano.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Cukinię osączamy i mieszamy z przygotowanymi składnikami sałatki i sosem. Ser kozi osączamy i kruszymy na małe kawałki. Posypujemy nim sałatę, którą dekorujemy papryczkami pepperoni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1006,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
251,6 kcal
Tłuszcz
17,3 g
Węglowodany
19,7 g
Błonnik
8,6 g
Białko
8,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone szparagi à la caprese
Szukasz przepisu na błyskawiczny, wiosenny obiad? Już nie musisz! Te pieczone szparagi, podane z pomidorkami, mozzarellą mini i świeżą bazylią to danie idealne.

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!

Kanapki z hummusem
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na posiłek, te kanapki z hummusem z buraka i świeżymi warzywami z pewnością skradną Twoje serce! Intensywnie różowy hummus nie tylko pięknie wygląda, ale także zaskakuje delikatnym, lekko słodkawym smakiem buraka. To prosta, a zarazem efektowna propozycja na śniadanie lub przekąskę — koniecznie wypróbuj ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
Królowa świątecznego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!

Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!

Wegańskie blondie z masłem orzechowym
Słodki klasyk w amerykańskim stylu, czyli blondie, prezentuje się w pysznej, roślinnej odsłonie dzięki prostemu przepisowi Kingi! Sprawdź koniecznie, jak smakuje wegańska wersja tego ciasta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz z pappardelle z marchewki
Danie, które spokojnie moglibyście znaleźć w niejednej restauracji, czyli dorsz z pappardelle z marchewki! To pyszne połączenie, które zjawiskowo prezentuje się na talerzu.

Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dwa sposoby na bigos, a każdy z nich ekspresowy! Sprawdź, jak z tym klasycznym daniem kuchni polskiej radzą sobie Karol i jego gość, a później… wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony.

Crostini z serem Brie i smażonymi figami
Chrupiące i pełne smaku grzanki z rozpływającym się w ustach serem brie i smażonymi figami. Skuś się na to wyjątkowe danie i zaskocz bliskich przekąską, która ich zachwyci.