lamotek.pl

Farszynki • przepis • składniki • przygotowanie

Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!

Farszynki

Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

natka pietruszki - 20 g
pieczarka - 250 g
pomidor suszony - 150 g
majeranek suszony - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
ziemniak - 500 g
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 2 szczypty
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 50 ml
ser twaróg tłusty - 150 g
mąka pszenna - 20 g
olej - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy lekko odparują, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Dusimy do miękkości pieczarek.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOTLETY:
Ziemniaki przeciśnięte przez sito lub praskę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną (jeżeli ziemniaki są słabiej odparowane i wilgotne, zwiększamy ilość mąki). Dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
3.FASZERUJEMY I FORMUJEMY KOTLETY:
Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek na desce oprószonej mąką. Ciasto kroimy w plastry. Każdy plaster rozgniatamy w dłoni, tworząc niewielkie wgłębienie, a następnie obficie wypełniamy je farszem.
4.SMAŻYMY KOTLETY:
Kotlety oprószamy mąką. Smażymy z obu stron w lekko rozgrzanym oleju, aż kotlety uzyskają złoty kolor. W trakcie smażenia kilkukrotnie przewracamy farszynki. Gdy będą złote, przekładamy je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
5.PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG I PODAJEMY KOTLETY:
Twaróg łączymy w misce ze śmietanką. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca, aż połączy się ze śmietanką.
Farszynki

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy lekko odparują, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Dusimy do miękkości pieczarek.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOTLETY

Ziemniaki przeciśnięte przez sito lub praskę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną (jeżeli ziemniaki są słabiej odparowane i wilgotne, zwiększamy ilość mąki). Dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

3

FASZERUJEMY I FORMUJEMY KOTLETY

Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek na desce oprószonej mąką. Ciasto kroimy w plastry. Każdy plaster rozgniatamy w dłoni, tworząc niewielkie wgłębienie, a następnie obficie wypełniamy je farszem.

4

SMAŻYMY KOTLETY

Kotlety oprószamy mąką. Smażymy z obu stron w lekko rozgrzanym oleju, aż kotlety uzyskają złoty kolor. W trakcie smażenia kilkukrotnie przewracamy farszynki. Gdy będą złote, przekładamy je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.

5

PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG I PODAJEMY KOTLETY

Twaróg łączymy w misce ze śmietanką. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca, aż połączy się ze śmietanką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2494,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

415,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22,2 g

🌾

Węglowodany

48,6 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

14,3 g

Podobne przepisy

Farszynki - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl