lamotek.pl

Ekspresowy tort pischinger • przepis • składniki • przygotowanie

Pochodzący z Galicji pischinger to waflowy torcik przekładany czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przygotuj go, wykorzystując ekspresowy przepis Pawła, i ciesz się smakami regionalnej kuchni!

Ekspresowy tort pischinger

Pochodzący z Galicji pischinger to waflowy torcik przekładany czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przygotuj go, wykorzystując ekspresowy przepis Pawła, i ciesz się smakami regionalnej kuchni!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

wafel - 160 g
krem czekoladowo-orzechowy - 400 g
masło - 15 g
śmietana 30% - 100 ml
czekolada deserowa - 200 g
orzech laskowy - 30 g
orzech pekan - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.NAPOWIETRZAMY MASŁO:
Miękkie masło napowietrzamy, ubijając je na wysokich obrotach w naczyniu robota. W trakcie ubijania co jakiś czas zatrzymujemy robot i zdejmujemy nadmiar masła z trzepaczki oraz z boków naczynia.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Do napowietrzonego masła dodajemy krem czekoladowo-orzechowy. Ponownie ubijamy całość, aż składniki się połączą, tworząc jednolity, gładki krem.
3.KROIMY WAFLE:
Jeśli wykorzystujemy duże, kwadratowe wafle tortowe, przekrawamy je wzdłuż na pół, by uzyskać prostokątne płaty.
4.SKŁADAMY TORT:
Pierwszy wafel układamy na drewnianej desce. Dla większej stabilności tortu możemy przesmarować go od spodu pojedynczą warstwą przygotowanego wcześniej kremu.
5.SCHŁADZAMY TORT:
Tort przekładamy do lodówki na ok. 25-30 minut, by krem stężał.
6.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
W rondelku, na małym ogniu, zagotowujemy śmietankę. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Podgrzewamy, mieszając, aż składniki się połączą. Dodajemy masło i ponownie mieszamy.
7.DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT:
Zestalony tort przekładamy na kratkę do polewania ciast. Możemy wykorzystać do tego celu kratkę z piekarnika. Pod kratką umieszczamy arkusze papieru do pieczenia.
Ekspresowy tort pischinger

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAPOWIETRZAMY MASŁO

Miękkie masło napowietrzamy, ubijając je na wysokich obrotach w naczyniu robota. W trakcie ubijania co jakiś czas zatrzymujemy robot i zdejmujemy nadmiar masła z trzepaczki oraz z boków naczynia.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do napowietrzonego masła dodajemy krem czekoladowo-orzechowy. Ponownie ubijamy całość, aż składniki się połączą, tworząc jednolity, gładki krem.

3

KROIMY WAFLE

Jeśli wykorzystujemy duże, kwadratowe wafle tortowe, przekrawamy je wzdłuż na pół, by uzyskać prostokątne płaty.

4

SKŁADAMY TORT

Pierwszy wafel układamy na drewnianej desce. Dla większej stabilności tortu możemy przesmarować go od spodu pojedynczą warstwą przygotowanego wcześniej kremu.

5

SCHŁADZAMY TORT

Tort przekładamy do lodówki na ok. 25-30 minut, by krem stężał.

6

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

W rondelku, na małym ogniu, zagotowujemy śmietankę. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Podgrzewamy, mieszając, aż składniki się połączą. Dodajemy masło i ponownie mieszamy.

7

DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT

Zestalony tort przekładamy na kratkę do polewania ciast. Możemy wykorzystać do tego celu kratkę z piekarnika. Pod kratką umieszczamy arkusze papieru do pieczenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5990,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

374,4 kcal

🥑

Tłuszcz

26,6 g

🌾

Węglowodany

29,6 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy