lamotek.pl

Hiszpański gulasz z fasoli i szynki • przepis • składniki • przygotowanie

Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!

Hiszpański gulasz z fasoli i szynki

Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
wino białe - 250 ml
boczek wędzony - 250 g
chorizo - 200 g
ząbek czosnku - 3 szt.
fasola biała - 200 g
kolendra świeża - 3 gałązki
mąka pszenna - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 2 łyżeczki
szafran - 0,1 g
szynka wieprzowa - 500 g
bulion warzywny - 100 ml
papryczka chili czerwona -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE:
rozgrzej piekarnik do 170-180°C PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc.
2.PRZYGOTOWANIE SZYNKĘ KROIMY:
w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i delikatnie oprószamy mąką.
3.SMAŻYMY NA ROZGRZANYM:
oleju na złoty kolor.
4.MIĘSO PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żeliwnego.
5.BOCZEK KROIMY W:
plastry o grubości 1 cm.
6.NA TŁUSZCZU PO:
smażeniu szynki smażymy plastry boczku – również na złoty kolor.
7.DODAJEMY POKROJONĄ W:
kostkę dymkę oraz pokrojone w cienkie plastry: chorizo, czosnek i papryczkę.
8.CHWILĘ SMAŻYMY, ZALEWAMY:
winem, gotujemy i redukujemy płyn o połowę.
9.DO NACZYNIA ŻELIWNEGO:
z szynką dodajemy fasolę z wodą, w której się moczyła.
10.WLEWAMY SOS Z:
boczkiem i warzywami oraz podlewamy bulionem.
11.DUSIMY DO MIĘKKOŚCI:
pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp.
12.170-180°C (MINIMUM 1:
godzinę).
13.CZAS DUSZENIA ZALEŻY:
od grubości mięsa.
14.GOTOWY GULASZ DEKORUJEMY:
posiekaną ostrą papryczką i kilkoma gałązkami świeżej kolendry.
Hiszpański gulasz z fasoli i szynki

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE

rozgrzej piekarnik do 170-180°C PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc.

2

PRZYGOTOWANIE SZYNKĘ KROIMY

w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i delikatnie oprószamy mąką.

3

SMAŻYMY NA ROZGRZANYM

oleju na złoty kolor.

4

MIĘSO PRZEKŁADAMY DO

naczynia żeliwnego.

5

BOCZEK KROIMY W

plastry o grubości 1 cm.

6

NA TŁUSZCZU PO

smażeniu szynki smażymy plastry boczku – również na złoty kolor.

7

DODAJEMY POKROJONĄ W

kostkę dymkę oraz pokrojone w cienkie plastry: chorizo, czosnek i papryczkę.

8

CHWILĘ SMAŻYMY, ZALEWAMY

winem, gotujemy i redukujemy płyn o połowę.

9

DO NACZYNIA ŻELIWNEGO

z szynką dodajemy fasolę z wodą, w której się moczyła.

10

WLEWAMY SOS Z

boczkiem i warzywami oraz podlewamy bulionem.

11

DUSIMY DO MIĘKKOŚCI

pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp.

12

170-180°C (MINIMUM 1

godzinę).

13

CZAS DUSZENIA ZALEŻY

od grubości mięsa.

14

GOTOWY GULASZ DEKORUJEMY

posiekaną ostrą papryczką i kilkoma gałązkami świeżej kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3375,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

843,8 kcal

🥑

Tłuszcz

55,8 g

🌾

Węglowodany

20,2 g

🥬

Błonnik

51,4 g

💪

Białko

51,4 g

Podobne przepisy

Hiszpański gulasz z fasoli i szynki - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl