Roladki z szynki w sosie grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TŁUCZEK KILKA
kawałków folii spożywczej sznurek naczynie żeliwne z pokrywką kulkę do ucierania Przygotuj wcześniej Masło mocno schłódź w lodówce.
SUSZONE PODGRZYBKI ZALEJ
zimną wodą i odstaw na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
NAMOCZONE GRZYBY ODCEDŹ,
przełóż do garnka i zalej zimną wodą. DODAJ ULUBIONE PRZYPRAWY: (np.
KMINEK, LIŚĆ LAUROWY,
majeranek) oraz szczyptę soli. GOTUJ DO: miękkości.
ZACHOWAJ WYWAR PO
gotowaniu grzybów.
ROLADKI MIĘSO Z
szynki kroimy na plastry, które przykrywamy kawałkiem folii, za pomocą tłuczka rozbijamy aż do uzyskania bardzo cienkiego plastra.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
mielonym, białym pieprzem z jednej strony.
NA KAŻDY PRZYPRAWIONY
plaster nakładamy po 2 plastry boczku, na boczku układamy przekrojone na pół kawałki suszonych śliwek (około 6-7 kawałków, pozostałą ilość pozostawiamy do sosu).
PLASTER SZYNKI ZWIJAMY,
tworząc roladę (ale zostawiamy otwarte boki).
SZNURKIEM DELIKATNIE OWIJAMY
roladki tak, żeby zachowały odpowiedni kształt.
TAK PRZYGOTOWANE ROLADKI
doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, następnie obsmażamy je z każdej strony na patelni grillowej z niewielką ilością oleju.
SMAŻYMY DO UZYSKANIA
złotego koloru.
PRZYSMAŻONE ROLADKI PRZEKŁADAMY
do naczynia żeliwnego.
PURÉE ZIEMNIAKI ZE
skórką parujemy ok.
30-40 MINUT W
dużym garnku z niewielką ilością wody.
UGOTOWANE ZIEMNIAKI WYJMUJEMY
na talerz i odstawiamy do przestudzenia.
NASTĘPNIE OBIERAMY ZE
skórki i dzielimy na mniejsze kawałki.
PRZEKŁADAMY DO GARNKA,
dodajemy 2-3 łyżki mleka, ok. 50 G ZMROŻONEGO: masła, doprawiamy startą na tarce gałką muszkatołową, mielonym, białym pieprzem i solą.
PODGRZEWAJĄC, UCIERAMY WSZYSTKIE
składniki.
PURÉE ZDEJMUJEMY Z
ognia, odstawiamy na bok.
SOS NA PATELNIĘ,
na której smażyliśmy roladki, wrzucamy plasterki czosnku, chwilę smażymy aż do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i szczyptę majeranku.
SKŁADNIKI ZALEWAMY BIAŁYM
winem. REDUKUJEMY. DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ: majeranku.
UGOTOWANE POGGRZYBKI KROIMY
w paseczki a następnie dodajemy wraz z wywarem do wina z cebulą, czosnkiem i majerankiem.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
wody, doprawiamy solą i pieprzem.
WRZUCAMY OBRANY, POKROJONY
w drobną kostkę imbir. ZAGOTOWUJEMY.
NA KOŃCU DODAJEMY
2 łyżki sosu sojowego. PRZYSMAŻONE ROLADKI ZALEWAMY: sosem. POSYPUJEMY SUSZONYMI: śliwkami.
NACZYNIE ŻELIWNE PRZYKRYWAMY,
zagotowujemy, następnie dusimy ok. 1 GODZINY.
W TRAKCIE DUSZENIA
dodajemy niewielką ilość śmietanki (pozostała ilość śmietanki zostanie dodana krótko przed podaniem).
ROLADKI ZDEJMUJEMY Z
ognia, wyjmujemy je z sosu, zdejmujemy z nich sznurek.
DO POZOSTAŁEGO W
naczyniu sosu dodajemy miód oraz pozostałą ilość śmietanki, podgrzewamy.
POZBAWIONE SZNURKA ROLADKI
wkładamy ponownie do sosu, chwilę podgrzewamy.
NA ŚRODEK TALERZA
wykładamy purée tworząc pasek.
ROLADKI PRZEKRAWAMY NA
pół z ukosa.
TAK PRZEKROJONE ROLADKI
układamy na purée. OBOK WYKŁADAMY: sos.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2415,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
603,8 kcal
Tłuszcz
41,6 g
Węglowodany
39,3 g
Błonnik
10,5 g
Białko
10,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Puszyste dyniowe placuszki
Dyniowe placuszki przygotujesz szybko i w łatwy sposób. Ty i Twoje dzieci pokochacie tę chrupiącą przekąskę!

Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
Doskonałe ciasto marchewkowe w formie babeczek z orzechami i kremem lawendowym – poznaj przepis!

Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Klasyka kuchni inspirowanej Włochami w najlepszym wydaniu! Przygotuj lasagne z sosem pomidorowym, beszamelowym i warzywami.

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!

Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
Zaproś swoich przyjaciół na wieczór japoński z pysznym nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z borówkami
Szukasz pomysłu na lekki, letni deser? Zaskocz swoich gości naszym przepisem na niewiarygodnie pyszną i prostą tartę z borówkami. Czasem to, co najprostsze bywa najsmaczniejsze! Nie czekaj i wypróbuj nasz przepis już teraz.

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!