lamotek.pl

Kuleczki ziemniaczane • przepis • składniki • przygotowanie

Kuleczki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu i nie tylko. Nasz prosty przepis pozwala na stworzenie złocistych kulek, które w środku pozostają miękkie i puszyste. Można je przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej, w zależności od preferencji. Sprawdź, jak zrobić pyszne kulki z ziemniaków!

Kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu i nie tylko. Nasz prosty przepis pozwala na stworzenie złocistych kulek, które w środku pozostają miękkie i puszyste. Można je przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej, w zależności od preferencji. Sprawdź, jak zrobić pyszne kulki z ziemniaków!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

ziemniak - 1 kg
mąka pszenna - 160 g
mąka ziemniaczana - 100 g
parmezan - 40 g
jajko - 2 szt.
sól - 1,5 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
bułka tarta - 60 g
olej - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Wrzucamy je do garnka i płuczemy dwukrotnie, a następnie zalewamy zimną wodą i solimy (ok. 1 łyżką soli). Gdy się ugotują, odlewamy z nich wodę i studzimy.
2.MIELIMY ZIEMNIAKI:
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce.
3.DODAJEMY MĄKI I SER ORAZ INNE SKŁADNIKI:
Ścieramy ser do miski. Dodajemy także obie mąki, jaja i przyprawy i wszystko ze sobą mieszamy. Masę wyrabiamy dłońmi, aż będzie jednolita i dość zwarta.
4.PRZYGOTOWUJEMY KULECZKI:
Na talerz wysypujemy bułkę tartą, a potem zaczynamy formować z masy ziemniaczanej kulki o średni ok. 3-4 cm. Każdą kulką obtaczamy w bułce tartej i układamy na blacie.
5.SMAŻYMY KULECZKI:
W umytym i osuszonym garnku rozgrzewamy olej, aby osiągnął ok. 165°C, ale nie więcej.  Następnie smażymy na nim kuleczki, tak aby swobodnie w nim pływały.  Kulki powinny się smażyć tak długo, aż staną się złociste. Usmażone kulki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Takie kuleczki można także przygotować w piekarniku — wystarczy rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w 180°C, aż zrobią się rumiane. Przed pieczeniem spryskaj je lub posmaruj olejem. Gotowe kuleczki podajemy z ulubionym sosem albo jako dodatek do obiadu.
Kuleczki ziemniaczane

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Wrzucamy je do garnka i płuczemy dwukrotnie, a następnie zalewamy zimną wodą i solimy (ok. 1 łyżką soli). Gdy się ugotują, odlewamy z nich wodę i studzimy.

2

MIELIMY ZIEMNIAKI

Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce.

3

DODAJEMY MĄKI I SER ORAZ INNE SKŁADNIKI

Ścieramy ser do miski. Dodajemy także obie mąki, jaja i przyprawy i wszystko ze sobą mieszamy. Masę wyrabiamy dłońmi, aż będzie jednolita i dość zwarta.

4

PRZYGOTOWUJEMY KULECZKI

Na talerz wysypujemy bułkę tartą, a potem zaczynamy formować z masy ziemniaczanej kulki o średni ok. 3-4 cm. Każdą kulką obtaczamy w bułce tartej i układamy na blacie.

5

SMAŻYMY KULECZKI

W umytym i osuszonym garnku rozgrzewamy olej, aby osiągnął ok. 165°C, ale nie więcej.  Następnie smażymy na nim kuleczki, tak aby swobodnie w nim pływały.  Kulki powinny się smażyć tak długo, aż staną się złociste. Usmażone kulki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Takie kuleczki można także przygotować w piekarniku — wystarczy rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w 180°C, aż zrobią się rumiane. Przed pieczeniem spryskaj je lub posmaruj olejem. Gotowe kuleczki podajemy z ulubionym sosem albo jako dodatek do obiadu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9798,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1399,7 kcal

🥑

Tłuszcz

126,7 g

🌾

Węglowodany

57,7 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

10,5 g

Podobne przepisy