lamotek.pl

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami • przepis • składniki • przygotowanie

Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami

Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
curry - 1 łyżka
ząbek czosnku - 2 szt.
imbir świeży - 15 g
mango - 500 g
masło orzechowe - 2 łyżki
natka pietruszki - 1 pęczek
olej - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
orzech nerkowca - 50 g
ryż basmati - 200 g
Sherry - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA I MANGO:
Mango obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy na kawałki. Dymkę oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości 2 cm. Czosnek i imbir obieramy, drobno siekamy.
2.SMAŻYMY WARZYWA:
Olej rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim dymki, czosnek oraz imbir przez 1 minutę. Doprawiamy curry. Mieszamy i smażymy razem przez 2-3 minuty.
3.GOTUJEMY DANIE:
Dodajemy sos sojowy, sherry i mango. Całość dusimy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy masło orzechowe i 50 ml wody. Mieszamy, a następnie gotujemy ok. 3-5 minut do miękkości. Dodajemy sól i pieprz do smaku, wg uznania.
4.PODAJEMY DANIE:
Ryż z warzywami przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami nerkowca oraz posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA I MANGO

Mango obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy na kawałki. Dymkę oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości 2 cm. Czosnek i imbir obieramy, drobno siekamy.

2

SMAŻYMY WARZYWA

Olej rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim dymki, czosnek oraz imbir przez 1 minutę. Doprawiamy curry. Mieszamy i smażymy razem przez 2-3 minuty.

3

GOTUJEMY DANIE

Dodajemy sos sojowy, sherry i mango. Całość dusimy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy masło orzechowe i 50 ml wody. Mieszamy, a następnie gotujemy ok. 3-5 minut do miękkości. Dodajemy sól i pieprz do smaku, wg uznania.

4

PODAJEMY DANIE

Ryż z warzywami przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami nerkowca oraz posiekaną pietruszką lub kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1813,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

453,4 kcal

🥑

Tłuszcz

18 g

🌾

Węglowodany

65,9 g

🥬

Błonnik

8,5 g

💪

Białko

8,5 g

Podobne przepisy

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl