lamotek.pl

Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.

Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką

Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dorsz filet - 2 szt.
chrzan tarty - 1 łyżeczka
jogurt naturalny - 2 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
sok z cytryny - 50 ml
szynka gotowana - 30 g
świeży koperek - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.FILETY Z DORSZA:
myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
2.DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
soli, pieprzu, sokiem z cytryny.Plastry szynki kroimy w paski.
3.FILETY OWIJAMY PLASTRERKAMI:
szynki.
4.PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA:
żaroodpornego posmarowanego niewielką ilością oleju rzepakowego.
5.CHRZAN PRZEKŁADAMY DO:
miseczki, dodajemy jogurt, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.
6.NA WIERZCH FILETÓW:
dorsza owiniętych szynką wykładamy sos chrzanowy.
7.RYBĘ PIECZEMY OKOŁO:
20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
8.PO WYJĘCIU WYKŁADAMY:
na talerz i posypujemy posiekanym koperkiem.
9.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FILETY Z DORSZA

myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.

2

DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

soli, pieprzu, sokiem z cytryny.Plastry szynki kroimy w paski.

3

FILETY OWIJAMY PLASTRERKAMI

szynki.

4

PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA

żaroodpornego posmarowanego niewielką ilością oleju rzepakowego.

5

CHRZAN PRZEKŁADAMY DO

miseczki, dodajemy jogurt, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.

6

NA WIERZCH FILETÓW

dorsza owiniętych szynką wykładamy sos chrzanowy.

7

RYBĘ PIECZEMY OKOŁO

20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

8

PO WYJĘCIU WYKŁADAMY

na talerz i posypujemy posiekanym koperkiem.

9

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

628,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

314,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11,1 g

🌾

Węglowodany

1,6 g

🥬

Błonnik

48,5 g

💪

Białko

48,5 g

Podobne przepisy