lamotek.pl

Botwinka – przepis na zupę z botwiny • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa z botwiną to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyca już od pierwszej łyżki Ta wiosenna zupa przygotowana z nowalijek, z główną gwiazdą w postaci botwiny, robi się praktycznie sama, a sam proces trwa nie więcej niż 40 minut. Odkryj wraz z nami przepis na najlepszą zupę z botwiny!

Botwinka – przepis na zupę z botwiny

Zupa z botwiną to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyca już od pierwszej łyżki Ta wiosenna zupa przygotowana z nowalijek, z główną gwiazdą w postaci botwiny, robi się praktycznie sama, a sam proces trwa nie więcej niż 40 minut. Odkryj wraz z nami przepis na najlepszą zupę z botwiny!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
botwina - 2 pęczki
marchew - 2 szt.
młode ziemniaki - 3 szt.
śmietana 30% - 3 łyżki
świeży koperek - 1 pęczek
cytryna - 0,5 szt.
olej - 2 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Marchew, ziemniaki, botwinę oraz koperek dokładnie umyj i osusz na durszlaku. Zwróć szczególną uwagę na łodygi i liście botwiny, które zwykle skrywają na sobie sporo piasku i innych zanieczyszczeń. Najlepiej nalej wody do miski i daj im się w niej wymoczyć przez kilka minut.
2.KROIMY WARZYWA:
Ziemniaki, marchew oraz buraczki z botwiny obierz, a następnie pokrój w większą kostkę lub plasterki. Łodygi i liście botwiny posiekaj na średniej wielkości kawałki.
3.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Rozgrzej olej w garnku, a następnie podsmaż na nim ziemniaki oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Po upływie 8 minut zalej warzywa gorącym bulionem. Gotuj przez kolejne 6-7 minut.
4.DODAJEMY BURACZKI:
Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone buraczki z botwiny. Gotuj wszystko przez 5 minut.
5.DODAJEMY ŁODYGI I LIŚCIE:
Dodaj łodygi i liście botwinki i gotuj wszystko przez 4 minuty. Dopraw pieprzem oraz solą.
6.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Wyciśnij wprost do zupy sok z połowy cytryny. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Do kubka wlej śmietanę, a następnie dodaj do niej kilka łyżek ciepłej zupy, aby delikatnie ją zahartować. Tak przygotowaną śmietanką zabiel zupę. Gotową zupę ściągnij z kuchenki i przelej do miseczek. Życzymy smacznego!
Botwinka – przepis na zupę z botwiny

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchew, ziemniaki, botwinę oraz koperek dokładnie umyj i osusz na durszlaku. Zwróć szczególną uwagę na łodygi i liście botwiny, które zwykle skrywają na sobie sporo piasku i innych zanieczyszczeń. Najlepiej nalej wody do miski i daj im się w niej wymoczyć przez kilka minut.

2

KROIMY WARZYWA

Ziemniaki, marchew oraz buraczki z botwiny obierz, a następnie pokrój w większą kostkę lub plasterki. Łodygi i liście botwiny posiekaj na średniej wielkości kawałki.

3

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Rozgrzej olej w garnku, a następnie podsmaż na nim ziemniaki oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Po upływie 8 minut zalej warzywa gorącym bulionem. Gotuj przez kolejne 6-7 minut.

4

DODAJEMY BURACZKI

Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone buraczki z botwiny. Gotuj wszystko przez 5 minut.

5

DODAJEMY ŁODYGI I LIŚCIE

Dodaj łodygi i liście botwinki i gotuj wszystko przez 4 minuty. Dopraw pieprzem oraz solą.

6

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Wyciśnij wprost do zupy sok z połowy cytryny. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Do kubka wlej śmietanę, a następnie dodaj do niej kilka łyżek ciepłej zupy, aby delikatnie ją zahartować. Tak przygotowaną śmietanką zabiel zupę. Gotową zupę ściągnij z kuchenki i przelej do miseczek. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

618,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

103 kcal

🥑

Tłuszcz

4,3 g

🌾

Węglowodany

14,6 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

2,9 g

Podobne przepisy

Botwinka – przepis na zupę z botwiny - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl