lamotek.pl

Domowy kebab drobiowy • przepis • składniki • przygotowanie

Jak zrobić domowy kebab? To bardzo łatwe, wystarczy zobaczyć, jak to robi Kinga Paruzel! Skorzystaj z jej przepisu!

Domowy kebab drobiowy

Jak zrobić domowy kebab? To bardzo łatwe, wystarczy zobaczyć, jak to robi Kinga Paruzel! Skorzystaj z jej przepisu!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cynamon - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 3 szt.
jogurt grecki - 300 g
kminek cały - 1 łyżeczka
kolendra mielona - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 125 ml
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 łyżeczka
cebula - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 1 kg
chlebek pita - 4 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
sałata rzymska - 140 g
sos tzatziki - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Do miski przekładamy jogurt. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dolewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy.
2.MARYNUJEMY MIĘSO:
Piersi przekrawamy na pół, delikatnie rozbijamy. Marynujemy – najlepiej, jeśli odstawimy je do lodówki na całą noc.
3.PIECZEMY MIĘSO:
Z cebuli odcinamy czubek. Kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wbijamy w nią dwa drewniane patyczki. Plastry zamarynowanego mięsa nabijamy na patyczki. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy przez 1,5-2 godziny.
4.MIĘSO PODAJEMY Z PITĄ I DODATKAMI:
Upieczony kebab wyciągamy z piekarnika. Ostrym nożem obkrawamy mięso. Pity przekrawamy. Wkładamy do środka chlebków sałatę, nakładamy obfitą porcję sosu tzatziki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz mięso.
Domowy kebab drobiowy

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do miski przekładamy jogurt. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dolewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy.

2

MARYNUJEMY MIĘSO

Piersi przekrawamy na pół, delikatnie rozbijamy. Marynujemy – najlepiej, jeśli odstawimy je do lodówki na całą noc.

3

PIECZEMY MIĘSO

Z cebuli odcinamy czubek. Kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wbijamy w nią dwa drewniane patyczki. Plastry zamarynowanego mięsa nabijamy na patyczki. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy przez 1,5-2 godziny.

4

MIĘSO PODAJEMY Z PITĄ I DODATKAMI

Upieczony kebab wyciągamy z piekarnika. Ostrym nożem obkrawamy mięso. Pity przekrawamy. Wkładamy do środka chlebków sałatę, nakładamy obfitą porcję sosu tzatziki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz mięso.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1946,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

486,5 kcal

🥑

Tłuszcz

28,8 g

🌾

Węglowodany

45,3 g

🥬

Błonnik

16,1 g

💪

Białko

16,1 g

Podobne przepisy