Sałatka z brokułem i fetą • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka z brokułem i fetą to pyszna, lekka propozycja pełna świeżych smaków. Kremowa feta doskonale komponuje się z chrupiącymi kawałkami brokuła, tworząc idealne połączenie. Jak zrobić taką sałatkę z brokułem i fetą? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KOMOSĘ
Do garnka wlewamy wodę, solimy ją (ok. pół łyżeczki) i gotujemy komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy ją.
GOTUJEMY BROKUŁ
Do garnka przeznaczonego do gotowania na parze wlewamy wodę, a następnie przechodzimy do przygotowania brokułów. Myjemy je i suszymy, a potem dzielimy na mniejsze różyczki. Wkładamy do garnka i gotujemy przez 12 minut, do stopnia al dente. Potem przepłukujemy go chłodną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
KROIMY RZODKIEWKĘ
Rzodkiewkę myjemy i odcinamy od niej liście. Kroimy ją w plastry i wrzucamy do miski.
DODAJEMY KOMOSĘ I BROKUŁY
Do miski dodajemy komosę oraz ugotowane brokuły.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do mniejszej miseczki wlewamy oliwę. Wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Natkę myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy i dodajemy do sosu. Ponownie wszystko mieszamy.
DOPRAWIAMY SAŁATKĘ
Dodajemy sos do miski z wszystkimi składnikami, a potem wszystko razem mieszamy.
WYKAŃCZAMY SAŁATKĘ
Prawie gotową sałatkę posypujemy pokruszoną w rękach fetą i ponownie mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki na 15 minut, aby składniki mogły się przegryźć.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
980,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
245,1 kcal
Tłuszcz
10,4 g
Węglowodany
30,7 g
Błonnik
6,3 g
Białko
10,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.

Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonej cukinii z ostrym dressingiem, pomarańczami, oliwkami i serem feta!

Filet z łososia w peperonacie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Carpaccio możesz przygotować także z pieczarek i boczniaków. W połączeniu ze śliwkami i boczkiem będzie wyjątkową przekąską!

Muffiny omletowe
Omlety w formie… muffinów? Dokładnie tak! W nowym przepisie Kingi znajdziesz właśnie pomysł na śniadanie w zupełnie nowej odsłonie. Koniecznie wypróbuj!

DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
Połączenie deseru i kawy – dalgona coffee z tartą czekoladą. Sprawdź, jak przygotować ten pyszny napój według przepisu Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!

Faszerowany kurczak pieczony w całości
Dla całej rodziny, która uwielbia spotkania przy wspólnym stole – pełen ziołowych aromatów i domowych smaków kurczak pieczony w całości! Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!