lamotek.pl

Pierogi z suszonymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Pierogi z suszonymi śliwkami

Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 40 g
mąka migdałowa - 80 g
cukier puder - 2 łyżki
jajko - 2 szt.
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 500 g
cynamon - 1 szczypta
masło - 30 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 200 ml
śliwka suszona - 400 g
mięta świeża - 2 g
śliwka - 6 szt.
sól - 1 szczypta
woda - 70 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE:
Masło kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól i nasionka z laski wanilii. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, żeby masło całkiem się rozpuściło.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Śliwki pokrojone w cienkie paseczki przesmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz cynamon.Mieszamy i smażymy całość, aż śliwki nasiąkną sokiem. Nadzienie przekładamy do miseczki, odstawiamy i studzimy.
3.ZAGNIATAMY CIASTO:
Do wystudzonego ciasta dodajemy żółtka utarte delikatnie z cukrem pudrem i zagniatamy całość na desce oprószonej mąką. Jeśli masa jest zbyt klejąca, dodajemy odrobinę mąki – aż do uzyskania zwartej konsystencji.
4.LEPIMY PIEROGI:
Za pomocą wycinaka wykrawamy z ciasta kółka, które nadziewamy porcją farszu, składamy na pół i delikatnie sklejamy na brzegach.
5.PRZYGOTOWUJEMY OKRASĘ MIGDAŁOWĄ:
Połowę masła rozpuszczamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy cukier, przesmażamy chwilę i dodajemy mączkę migdałową. Smażymy okrasę do uzyskania rumianego koloru.
6.GOTUJEMY I PODAJEMY PIEROGI:
Wodę delikatnie solimy i zagotowujemy w garnku. Wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 6-7 minut (powinny wypłynąć na wierzch).
Pierogi z suszonymi śliwkami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE

Masło kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól i nasionka z laski wanilii. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, żeby masło całkiem się rozpuściło.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Śliwki pokrojone w cienkie paseczki przesmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz cynamon.Mieszamy i smażymy całość, aż śliwki nasiąkną sokiem. Nadzienie przekładamy do miseczki, odstawiamy i studzimy.

3

ZAGNIATAMY CIASTO

Do wystudzonego ciasta dodajemy żółtka utarte delikatnie z cukrem pudrem i zagniatamy całość na desce oprószonej mąką. Jeśli masa jest zbyt klejąca, dodajemy odrobinę mąki – aż do uzyskania zwartej konsystencji.

4

LEPIMY PIEROGI

Za pomocą wycinaka wykrawamy z ciasta kółka, które nadziewamy porcją farszu, składamy na pół i delikatnie sklejamy na brzegach.

5

PRZYGOTOWUJEMY OKRASĘ MIGDAŁOWĄ

Połowę masła rozpuszczamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy cukier, przesmażamy chwilę i dodajemy mączkę migdałową. Smażymy okrasę do uzyskania rumianego koloru.

6

GOTUJEMY I PODAJEMY PIEROGI

Wodę delikatnie solimy i zagotowujemy w garnku. Wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 6-7 minut (powinny wypłynąć na wierzch).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5360 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

670 kcal

🥑

Tłuszcz

26,7 g

🌾

Węglowodany

98,3 g

🥬

Błonnik

13 g

💪

Białko

13 g

Podobne przepisy