lamotek.pl

Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Paluszki rybne podane z orzeźwiającym ogórkowym dipem podbiją dziecięce podniebienia, a dorosłym przypomną smak wakacji. Koniecznie sprawdź, jak chrupią!

Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym

Paluszki rybne podane z orzeźwiającym ogórkowym dipem podbiją dziecięce podniebienia, a dorosłym przypomną smak wakacji. Koniecznie sprawdź, jak chrupią!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dorsz filet - 600 g
natka pietruszki - 1 łyżka
jajko - 1 szt.
mąka kukurydziana - 40 g
płatki kukurydziane - 60 g
jogurt grecki - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
syrop z agawy - 1 łyżka
ogórek - 1 szt.
świeży koperek - 15 g
awokado - 1 szt.
młoda marchewka drobna - 450 g
pomidorki koktajlowe - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.MIELEMY I DOPRAWIAMY DORSZA:
Rybę mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Drobno siekamy zieloną pietruszkę i dodajemy ją do mięsa razem z mąką, solą i pieprzem. Mieszamy składniki.
2.FORMUJEMY PALUSZKI I PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ:
Z tak przygotowanego mięsa formujemy w dłoniach podłużne, niezbyt cienkie paluszki. Kruszymy płatki kukurydziane i wysypujemy je na płaski talerz. Przygotowujemy również talerz z mąką. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko. Obtaczamy przygotowane paluszki kolejno w mące, jajku i płatkach kukurydzianych.
3.PRZYGOTOWUJEMY DIP:
Jogurt blendujemy na gładką masę z ogórkiem, koperkiem, syropem z agawy, szczyptą soli i pieprzu.
Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIELEMY I DOPRAWIAMY DORSZA

Rybę mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Drobno siekamy zieloną pietruszkę i dodajemy ją do mięsa razem z mąką, solą i pieprzem. Mieszamy składniki.

2

FORMUJEMY PALUSZKI I PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ

Z tak przygotowanego mięsa formujemy w dłoniach podłużne, niezbyt cienkie paluszki. Kruszymy płatki kukurydziane i wysypujemy je na płaski talerz. Przygotowujemy również talerz z mąką. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko. Obtaczamy przygotowane paluszki kolejno w mące, jajku i płatkach kukurydzianych.

3

PRZYGOTOWUJEMY DIP

Jogurt blendujemy na gładką masę z ogórkiem, koperkiem, syropem z agawy, szczyptą soli i pieprzu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1741,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

435,4 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

44,0 g

🥬

Błonnik

38,8 g

💪

Białko

38,8 g

Podobne przepisy