Tradycyjna pascha wielkanocna • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak łatwo przygotujesz tradycyjną paschę wielkanocną z nutą wanilii, cytryny, limonki i kandyzowanej skórki pomarańczy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY MASĘ
Twaróg przecieramy przez sito, aby powstała kremowa masa. Rodzynki zalewamy rumem. Do dużej misy przekładamy żółtka, cukier oraz nasionka z przeciętej na pół laski wanilii i ucieramy do momentu, aż masa będzie puszysta i kremowa (ok. 5 minut). Dodajemy śmietankę i wszystko mieszamy. Misę z masą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważając, aby dno misy nie stykało się z wrzątkiem. Całość ucieramy jeszcze 10 minut – niech masa nieco zgęstnieje. Misę zdejmujemy z garnka i stawiamy na blacie. Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg.
DO MASY DODAJEMY BAKALIE
Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy do niej szczyptę soli oraz rodzynki, skórkę otartą z cytryny i limonki, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz płatki migdałów. Mieszamy.
DO DONICZKI WLEWAMY MASĘ
Czystą doniczkę z dziurką wykładamy gazą. Do tak przygotowanego naczynia wlewamy masę twarogową. Przykrywamy ją gazą. Dociskamy cięższą miską lub słoikiem, aby pascha się ścięła, a nadmiar płynu wyciekł. Doniczkę ustawiamy w lodówce na 12 godzin, najlepiej w mniejszej misce tak, aby z dziurki ściekał płyn. Doniczkę stawiamy na talerzu do góry dnem, zdejmujemy, usuwamy gazę. Paschę możemy udekorować bakaliami lub wielkanocnymi czekoladowymi jajkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4110 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
822 kcal
Tłuszcz
60 g
Węglowodany
62,3 g
Błonnik
19,8 g
Białko
19,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z indyka z warzywami i ryżem
Delikatne mięso, lekki warzywny sos i pożywny ryż – wystarczy kilka składników i przepyszny obiad gotowy! Spróbuj!

Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
Zachwyć najbliższych, przygotowując okrągłe cukinie. Faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie.

GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ
Przepis na kanapkę z prawdziwego zdarzenia? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę z serkiem paprykowym i grillowaną cukinią.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
Poznaj sposób Kingi na wegańskie pralinki z domowego kremu orzechowego, orzechów laskowych w czekoladowej polewie!

Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
Vol-au-vent to przekąska z ciasta francuskiego. Gotowe korpusy Kinga nafaszerowała kremem z ubijanej fety. To łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci Twoich gości!

Wegańskie ciasto à la panna cotta
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.

Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.

Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!