lamotek.pl

Domowe ogórki małosolne • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!

Domowe ogórki małosolne

Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
świeży koperek - 12,5 g
chrzan - 1 szt.
liście chrzanu - 10 g
liście porzeczki - 10 g
ogórek gruntowy - 3 kg
sól - 4 łyżki
woda - 4 l

Instrukcje przygotowania

1.WYPEŁNIAMY SŁOIKI:
Na dnie dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików (lub kamionkowego naczynia) układamy połowę umytego kopru i chrzan pokrojony w słupki. Końcówki umytych ogórków odcinamy. Ogórki wkładamy do słoików, zostawiając nieco miejsca na resztę składników.
2.ZALEWAMY OGÓRKI:
Ogórki zalewamy gorącą, osoloną wodą. Słoiki nakrywamy gazą. Gazę mocujemy za pomocą gumek recepturek lub sznurka. Jeśli do przygotowania ogórków małosolnych wykorzystujemy naczynie kamionkowe, nakrywamy je talerzem tak, by umożliwić dopływ powietrza.
3.ODSTAWIAMY OGÓRKI:
Słoiki z ogórkami odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na ok. 2-3 dni. Gotowe ogórki małosolne przechowujemy do 7 dni.
Domowe ogórki małosolne

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYPEŁNIAMY SŁOIKI

Na dnie dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików (lub kamionkowego naczynia) układamy połowę umytego kopru i chrzan pokrojony w słupki. Końcówki umytych ogórków odcinamy. Ogórki wkładamy do słoików, zostawiając nieco miejsca na resztę składników.

2

ZALEWAMY OGÓRKI

Ogórki zalewamy gorącą, osoloną wodą. Słoiki nakrywamy gazą. Gazę mocujemy za pomocą gumek recepturek lub sznurka. Jeśli do przygotowania ogórków małosolnych wykorzystujemy naczynie kamionkowe, nakrywamy je talerzem tak, by umożliwić dopływ powietrza.

3

ODSTAWIAMY OGÓRKI

Słoiki z ogórkami odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na ok. 2-3 dni. Gotowe ogórki małosolne przechowujemy do 7 dni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

452,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

37,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

6,9 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy

Domowe ogórki małosolne - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl