Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczone skrzydełka w wyjątkowo aromatycznym sosie barbecue z dodatkiem konfitury cytrynowej. Sprawdź, jak szybkie i pyszne jest to danie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I PODSMAŻAMY WARZYWA
Czosnek kroimy w cienkie plasterki, pół cebuli w pióra. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek na małym ogniu, aż się zeszkli.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BARBECUE
Następnie dodajemy połowę konfitury po łyżce, cały czas podsmażając. Do cebuli zasmażonej z konfiturą wlewamy 4 łyżki sosu sojowego i mieszamy przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy wodę, pulpę z pomidorów i skórkę z cytryny. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dodajemy pozostałą konfiturę i dalej gotując, mieszamy.
MARYNUJEMY I PIECZEMY SKRZYDEŁKA
Skrzydełka przekładamy do garnka z gotowym sosem BBQ i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40-45 minut.
PODAJEMY SKRZYDEŁKA
Gotowe skrzydełka przekładamy na talerz i ozdabiamy połową cytryny pokrojoną na cztery części oraz porwanymi na kawałki gałązkami kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2484,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
828,2 kcal
Tłuszcz
45,9 g
Węglowodany
40,4 g
Błonnik
1,4 g
Białko
59,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!

Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
Azja na talerzu. Mnóstwo aromatycznych przypraw, z lekką dozą pikantności, do tego makaron ryżowy i chrupiące orzechy!

Zupa kalafiorowa
Duża ilość warzyw i świeżego koperku – przygotuj zupę kalafiorową, którą pokocha cała rodzina!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owoce pod kruszonką z lodami proteinowymi
Deser słodzony erytrytolem. Podany z lodami proteinowymi, będzie świetnym pomysłem na słodką przekąskę. Chrupiąca kruszonka i kryjące się pod nią kwaskowate owoce to wymarzone połączenie.

Ciasto „truskawki w czekoladzie”
Ciasto „truskawki w czekoladzie” przygotujesz z kilku składników, a efekt będzie zwalać z nóg. Cienki chrupiący spód i kremowa, aksamitna masa, w której kryją się soczyste truskawki, zachwycą każdego.

Gorąca korzenna czekolada
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Spaghetti z pesto z brokułu
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!

Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!