Domowe musli • przepis • składniki • przygotowanie
Stwórz własne, domowe musli - pyszną i zdrową alternatywę dla zwyczajnych śniadań.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ
Przygotowanie Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
FIGI, DAKTYLE, MORELE
i śliwki kroimy na mniejsze części.
ORZECHY I OWOCE
przekładamy do dużej miski, dodajemy żurawiny, pestki słonecznika oraz pestki dyni (wyłuskane).
NASTĘPNIE DODAJEMY PŁATKI
owsiane, rodzynki.
BANANA KROIMY W
plasterki, jabłko dzielimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych.
MUSLI PRZEKŁADAMY DO
miseczek (po 3 łyżki na porcje), do musli ścieramy jabłko* na tarce o małych oczkach.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONEGO
banana oraz jogurt naturalny (możemy również dodać kefir lub maślankę).
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
MUSLI Z OWOCAMI
polewamy miodem (ilość według uznania).
* JABŁKO MOŻEMY
zetrzeć chwilę wcześniej i skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3871 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
387,1 kcal
Tłuszcz
12,6 g
Węglowodany
52,3 g
Błonnik
21,4 g
Białko
21,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Batoniki owsiane z 4 składników
Błyskawiczne i przepyszne batoniki owsiane z zaledwie 4 składników! Koniecznie wypróbuj przepis na tę przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako przekąska lub śniadanie.

Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Ciasteczka z masłem orzechowym
Nasze ciasteczka z masłem orzechowym to idealna propozycja dla miłośników przekąsek z dobrym składem. Te wyjątkowe ciastka łączą w sobie intensywny smak kremu z orzeszków ziemnych z delikatną chrupkością płatków owsianych. Dzięki temu prostemu przepisowi można przygotować je w zaledwie kilkanaście minut, ciesząc się domowym wypiekiem bez zbędnego wysiłku. Odkryjcie naszą recepturę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tosty z karmelizowaną cebulką
Tosty, jakich jeszcze nie było! Karmelizowana cebulka i pyszne prosciutto, a to wszystko z aromatycznym serem provolone. Skuś się i wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!

Chorizo z ziemniakami
Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek z pesto i kabanosami
Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!

Forszmak
Karol Okrasa, przygotowując swój forszmak, inspirował się klasycznym daniem lubelskim. Wzbogacił je jednak o aromatyczny kmin rzymski i kolendrę!

Sosnowy pstrąg z grilla
Smakowit, pieczony pstrąg, pachnący sosnowym lasem. Przekonaj się, jak prosto możesz go przygotować.