lamotek.pl

Deser czekoladowo-pomarańczowy • przepis • składniki • przygotowanie

Czekolada i pomarańcza to niezwykle dobrana para, dlatego deser Pawła Małeckiego smakuje wybornie!

Deser czekoladowo-pomarańczowy

Czekolada i pomarańcza to niezwykle dobrana para, dlatego deser Pawła Małeckiego smakuje wybornie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

żelatyna - 5 g
cukier - 50 g
masło - 25 g
jajko - 5 szt.
pomarańcza - 2 szt.
syrop klonowy - 100 ml
likier pomarańczowy - 25 ml
śmietana 30% - 400 ml
czekolada deserowa - 200 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.WYLEWAMY MASĘ NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA:
Do miski wlewamy białka i ubijamy. Do ubijających się białek stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka, nadal ubijając. W garnku roztapiamy masło. Pokruszoną czekoladę dodajemy do masła. Roztapiamy, cały czas mieszając. Pilnujemy, żeby czekolada się za bardzo nie podgrzała. Czekoladę dodajemy do białek, mieszamy całość rózgą.
2.NAPEŁNIAMY FOREMKI GOTOWYM MUSEM:
Syrop klonowy zagotowujemy z otartą skórką pomarańczy. Żółtka ubijamy. Gorącym syropem zalewamy ubijane żółtka. Ubijamy aż do powstania puszystej masy. Przelewamy do czystej miski. Następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej czekoladę. Dokładnie mieszamy i stopniowo łączymy z ubitą śmietanką. Opcjonalnie dodajemy likier pomarańczowy. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego. Napełniamy foremki musem. Zostawiamy około 0,5 cm wolnego miejsca. Uderzamy kilka razy o blat, żeby wyrównać powierzchnię. Foremki z musem wkładamy do lodówki do stężenia.
Deser czekoladowo-pomarańczowy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYLEWAMY MASĘ NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA

Do miski wlewamy białka i ubijamy. Do ubijających się białek stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka, nadal ubijając. W garnku roztapiamy masło. Pokruszoną czekoladę dodajemy do masła. Roztapiamy, cały czas mieszając. Pilnujemy, żeby czekolada się za bardzo nie podgrzała. Czekoladę dodajemy do białek, mieszamy całość rózgą.

2

NAPEŁNIAMY FOREMKI GOTOWYM MUSEM

Syrop klonowy zagotowujemy z otartą skórką pomarańczy. Żółtka ubijamy. Gorącym syropem zalewamy ubijane żółtka. Ubijamy aż do powstania puszystej masy. Przelewamy do czystej miski. Następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej czekoladę. Dokładnie mieszamy i stopniowo łączymy z ubitą śmietanką. Opcjonalnie dodajemy likier pomarańczowy. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego. Napełniamy foremki musem. Zostawiamy około 0,5 cm wolnego miejsca. Uderzamy kilka razy o blat, żeby wyrównać powierzchnię. Foremki z musem wkładamy do lodówki do stężenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4657,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

388,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,7 g

🌾

Węglowodany

43,2 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy

Deser czekoladowo-pomarańczowy - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl