Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KACZKĘ DZIELIMY NA PIERSI
ze skrzydełkami i uda z podudziami. Doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Na zimnej patelni układamy kawałki kaczki od strony skóry, podsmażamy przez ok. 10 minut, by wytopić tłuszcz.
KACZKĘ PRZEKŁADAMY DO NAGRZANEGO
naczynia żeliwnego. Dookoła układamy cebulki. Na patelni, na której smażyliśmy kaczkę podsmażamy wcześniej przygotowane 2 ząbki czosnku, imbir oraz startą skórkę z cytryny, następnie składniki przekładamy do naczynia żeliwnego i zalewamy całość kwasem chlebowym. Dodajemy około 2 łyżek masła, sól i pieprz. Naczynie żeliwne przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180⁰ C, pieczemy minimum 1 godzinę. Po 30 minutach pieczenia dokładamy do kaczki pokrojoną w większe cząstki kapustę.
NA CAŁĄ POWIERZCHNIĘ PATELNI
wysypujemy cukier puder, podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy przecięte na pół śliwki i delikatnie przysmażamy. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, imbir, kilka listków rozmarynu, odrobinę soku z cytryny. Wszystkie składniki zalewamy żubrówką, smażymy ok. 1-2 minut. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki masła, chwilę podsmażamy. Doprawiamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7883,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1970,8 kcal
Tłuszcz
157,2 g
Węglowodany
77,1 g
Błonnik
52,1 g
Białko
52,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
Gofry belgijskie od tradycyjnych różnią się przygotowanym ciastem. W gofrach belgijskich wykorzystujemy ciasto drożdżowe, które nadaje im delikatną, puszystą strukturę. Wypróbuj i sprawdź, które lubisz bardziej!

Kanapki śniadaniowe
Fantastyczne i proste kanapki wypełnione pieczonym omletem. To doskonały pomysł na dobry początek dnia!

Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami
Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami, czyli tarta, która pachnie i smakuje jesienią. Skorzystaj z tego przepisu, aby rozkoszować się kruchym ciastem, kremowym nadzieniem i słodkimi owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
Tort pełen aromatu kwiatów? Tak! Wykorzystaj syrop z czarnego bzu, żeby stworzyć wyjątkowy deser.

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
Kluczem do upieczenia idealnego kurczaka w całości jest farsz! A z tego farszu z kaszą gryczaną, pistacjami i żurawinami przygotujesz także pasztet!

Gulasz z kaczych żołądków
Poznaj przepis na aromatyczny gulasz z żołądków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.

Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!