lamotek.pl

Ciasto Balladyna • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto Balladyna z galaretką malinową i czekoladowym biszkoptem to wyjątkowy deser, który zachwyci swoją delikatnością i bogactwem smaków. Połączenie puszystego biszkoptu, kremowej masy, herbatników i owocowej galaretki sprawia, że każdy kęs smakuje naprawdę wyjątkowo. Odkryjcie nasz przepis na to bogate ciasto!

Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna z galaretką malinową i czekoladowym biszkoptem to wyjątkowy deser, który zachwyci swoją delikatnością i bogactwem smaków. Połączenie puszystego biszkoptu, kremowej masy, herbatników i owocowej galaretki sprawia, że każdy kęs smakuje naprawdę wyjątkowo. Odkryjcie nasz przepis na to bogate ciasto!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
trudny

Składniki

mąka pszenna - 100 g
mąka ziemniaczana - 50 g
jajko - 4 szt.
cukier drobny - 150 g
kakao - 20 g
olej - 1 łyżka
kawa zbożowa - 60 ml
Kajmak - 500 g
herbatniki - 350 g
twaróg sernikowy mielony - 500 g
śmietana 36% - 400 ml
serek homogenizowany waniliowy - 200 g
cukier puder - 50 g
żelatyna - 10 g
woda - 60 ml
wrzątek - 1 l
malina - 500 g
galaretka malinowa - 210 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY JAJKA Z CUKREM:
Do miski wsypujemy cukier, a potem dodajemy jajka. Ubijamy wszystko mikserem na wysokich obrotach, aż cukier całkiem się rozpuści. Pod koniec ubijania dodajemy chłodną wodę oraz olej. Zmniejszamy obroty do minimum i miksujemy przez 4-5 sekund. Odkładamy mikser.
2.PRZESIEWAMY MĄKI I KAKAO:
Do masy jajecznej przesiewamy obie mąki oraz kakao. Robimy to powoli, mieszając delikatnie szpatułką.
3.WYKŁADAMY CIASTO DO FORMY:
Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy do niej ciasto.
4.PIECZEMY BISZKOPT:
Wsuwamy formę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 23 minuty. Biszkopt powinien być delikatnie rumiany, ale nie przypalony.
5.STUDZIMY I KROIMY BISZKOPT:
Po upieczeniu zostawiamy biszkopt na jakieś 15 minut w piekarniku, a potem wyciągamy formę. Delikatnie okrajamy biszkopt od ścianek formy, aby bez trudu można było go wyjąć. Zdejmujemy boki formy i odwracamy ciasto na drugą stronę. Ściągamy z niego papier i kroimy ciasto w poprzek na dwa blaty.
6.MYJEMY FORMĘ I PRZEKŁADAMY BISZKOPT Z POWROTEM:
Formę od ciasta myjemy i suszymy. Układamy papier do pieczenia aż pod same brzegi formy. Górną część ciasta przekładamy do blaszki. Zapinamy boki. Biszkopt nasączamy kawą zbożową. Drugą część ciasta zostawiamy na desce do krojenia i przykrywamy czystą suchą ściereczką.
7.UBIJAMY ŚMIETANKĘ Z CUKREM:
Myjemy i osuszamy miskę po cieście. Wlewamy do niej śmietankę i dodajemy cukier puder. Ubijamy wszystko mikserem, zaczynając od małych obrotów i stopniowo je zwiększając. Śmietana powinna być ubita na sztywno.
8.ŁĄCZYMY SERY Z ŻELATYNĄ:
Do dużej miski dodajemy serki homogenizowane i twaróg. W małej miseczce łączymy ze sobą żelatynę i wrzątek i mieszamy, aż się rozpuści. Miksujemy sery na średnich obrotach, a potem powoli dodajemy ciepłą żelatynę, wciąż mieszając.
9.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ ŚMIETANĘ I SEROWĄ MASĘ:
Do miski z serami dodajemy powoli ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką.
10.TWORZYMY PIERWSZĄ WARSTWĘ CIASTA:
Na spód biszkoptowy wykładamy połowę masy serowej i wyrównujemy ją. Rozkładamy na niej herbatniki, tak, aby przykryły serową masę.
11.DODAJEMY KAJMAK:
Smarujemy warstwę herbatnikową kajmakiem o temperaturze pokojowej, a potem rozkładamy na nim kolejną warstwę herbatników.
12.DODAJEMY KOLEJNĄ WARSTWĘ KREMU:
Na herbatnikach układamy kolejną porcję kremu, a potem przykrywamy go blatem biszkoptowym. Dociskamy go do masy.
13.WKŁADAMY CIASTO DO LODÓWKI:
Formę z ciastem wkładamy do lodówki na ok. 10-15 minut.
14.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI:
Do rondelka wlewamy wrzątek, a potem wsypujemy do niego galaretki i mieszamy, aż całkowicie się rozpuszczą. Galaretkę odkładamy na bok do wystudzenia, a gdy wystygnie, wkładamy rondelek do lodówki na 5-6 minut.
15.PRZYGOTOWUJEMY MALINY:
Maliny starannie myjemy i osuszamy. Delikatnie kroimy je na połówki lub ćwiartki.
16.WYKŁADAMY GALARETKĘ NA CIASTO:
Ostudzoną, chłodną galaretkę, która zaczyna delikatnie tężeć, wlewamy delikatnie na wyciągnięte z lodówki ciasto. Dodajemy maliny i rozkładamy je równomiernie.
17.CHŁODZIMY CIASTO:
Gotowe ciasto Balladyna wkładamy do lodówki na 3,5 godziny, aby galaretka dobrze stężała. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto jest gotowe do jedzenia.
Ciasto Balladyna

Czas przygotowania

300 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY JAJKA Z CUKREM

Do miski wsypujemy cukier, a potem dodajemy jajka. Ubijamy wszystko mikserem na wysokich obrotach, aż cukier całkiem się rozpuści. Pod koniec ubijania dodajemy chłodną wodę oraz olej. Zmniejszamy obroty do minimum i miksujemy przez 4-5 sekund. Odkładamy mikser.

2

PRZESIEWAMY MĄKI I KAKAO

Do masy jajecznej przesiewamy obie mąki oraz kakao. Robimy to powoli, mieszając delikatnie szpatułką.

3

WYKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy do niej ciasto.

4

PIECZEMY BISZKOPT

Wsuwamy formę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 23 minuty. Biszkopt powinien być delikatnie rumiany, ale nie przypalony.

5

STUDZIMY I KROIMY BISZKOPT

Po upieczeniu zostawiamy biszkopt na jakieś 15 minut w piekarniku, a potem wyciągamy formę. Delikatnie okrajamy biszkopt od ścianek formy, aby bez trudu można było go wyjąć. Zdejmujemy boki formy i odwracamy ciasto na drugą stronę. Ściągamy z niego papier i kroimy ciasto w poprzek na dwa blaty.

6

MYJEMY FORMĘ I PRZEKŁADAMY BISZKOPT Z POWROTEM

Formę od ciasta myjemy i suszymy. Układamy papier do pieczenia aż pod same brzegi formy. Górną część ciasta przekładamy do blaszki. Zapinamy boki. Biszkopt nasączamy kawą zbożową. Drugą część ciasta zostawiamy na desce do krojenia i przykrywamy czystą suchą ściereczką.

7

UBIJAMY ŚMIETANKĘ Z CUKREM

Myjemy i osuszamy miskę po cieście. Wlewamy do niej śmietankę i dodajemy cukier puder. Ubijamy wszystko mikserem, zaczynając od małych obrotów i stopniowo je zwiększając. Śmietana powinna być ubita na sztywno.

8

ŁĄCZYMY SERY Z ŻELATYNĄ

Do dużej miski dodajemy serki homogenizowane i twaróg. W małej miseczce łączymy ze sobą żelatynę i wrzątek i mieszamy, aż się rozpuści. Miksujemy sery na średnich obrotach, a potem powoli dodajemy ciepłą żelatynę, wciąż mieszając.

9

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ ŚMIETANĘ I SEROWĄ MASĘ

Do miski z serami dodajemy powoli ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką.

10

TWORZYMY PIERWSZĄ WARSTWĘ CIASTA

Na spód biszkoptowy wykładamy połowę masy serowej i wyrównujemy ją. Rozkładamy na niej herbatniki, tak, aby przykryły serową masę.

11

DODAJEMY KAJMAK

Smarujemy warstwę herbatnikową kajmakiem o temperaturze pokojowej, a potem rozkładamy na nim kolejną warstwę herbatników.

12

DODAJEMY KOLEJNĄ WARSTWĘ KREMU

Na herbatnikach układamy kolejną porcję kremu, a potem przykrywamy go blatem biszkoptowym. Dociskamy go do masy.

13

WKŁADAMY CIASTO DO LODÓWKI

Formę z ciastem wkładamy do lodówki na ok. 10-15 minut.

14

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI

Do rondelka wlewamy wrzątek, a potem wsypujemy do niego galaretki i mieszamy, aż całkowicie się rozpuszczą. Galaretkę odkładamy na bok do wystudzenia, a gdy wystygnie, wkładamy rondelek do lodówki na 5-6 minut.

15

PRZYGOTOWUJEMY MALINY

Maliny starannie myjemy i osuszamy. Delikatnie kroimy je na połówki lub ćwiartki.

16

WYKŁADAMY GALARETKĘ NA CIASTO

Ostudzoną, chłodną galaretkę, która zaczyna delikatnie tężeć, wlewamy delikatnie na wyciągnięte z lodówki ciasto. Dodajemy maliny i rozkładamy je równomiernie.

17

CHŁODZIMY CIASTO

Gotowe ciasto Balladyna wkładamy do lodówki na 3,5 godziny, aby galaretka dobrze stężała. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto jest gotowe do jedzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6456,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

717,4 kcal

🥑

Tłuszcz

36,4 g

🌾

Węglowodany

78 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

19,8 g

Podobne przepisy