Barszcz z uszkami • przepis • składniki • przygotowanie
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BURAKI DOKŁADNIE CZYŚCIMY OSTRĄ
stroną gąbki, zawijamy pojedynczo w folię i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200°C. Grzyby namaczamy w wodzie minimum przez godzinę. Mięso z kośćmi i namoczone grzyby gotujemy na wolnym ogniu do miękkości w osolonej wodzie. Dodajemy obraną włoszczyznę, opaloną nad ogniem cebulę oraz przyprawy. Gdy warzywa się ugotują, przecedzamy wywar. Upieczone buraki wyciągamy z folii i przekładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Do wywaru dodajemy drobno posiekany czosnek roztarty z solą, cukrem oraz kwasem buraczanym, chwilę mieszamy i przecedzamy barszcz przez drobne sito.
GRZYBY DOKŁADNIE MYJEMY. NAMACZAMY
przez kilka godzin, po czym gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż prawie cały płyn odparuje (jeśli nie mamy suszonych grzybów, na odrobinie oleju dusimy 200 g posiekanych pieczarek). Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Grzyby, cebulę oraz namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę mielemy w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
MĄKĘ PRZESIEWAMY NA STOLNICĘ.
Dodajemy sól, jajko i ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe, cienko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku długości 3-4 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej na połowę i dokładnie zlepiamy brzegi. Sklejamy ze sobą dwa rogi podstawy trójkąta, formując uszka. Gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Wyciągamy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą. Uszka podajemy z barszczem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3090,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
386,3 kcal
Tłuszcz
16,8 g
Węglowodany
43,4 g
Błonnik
19 g
Białko
19 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!

KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na świetną kanapkę z kozim twarożkiem, suszonymi pomidorami i pesto z rukoli. Idealna propozycja na drugie śniadanie!

Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność serowej masy i wyrazistą kwaskowatość czarnych porzeczek. Ten przepyszny wypiek przyciąga wzrok swoim apetycznym wyglądem. Poznajcie przepis na pyszny porzeczkowiec!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!

Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…