Quiche ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
tarkę o grubych oczkach Szparagi myjemy. Białe obieramy całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy. Białe szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 4 minuty, dodajemy zielone szparagi i gotujemy przez kolejne 4 minuty. Przelewamy zimną wodą i osączamy. Liście bazylii obrywamy i siekamy. Zagniatamy z twarogiem, 1 łyżeczką soli, oliwą, 1 jajkiem i mąką na gładkie ciasto. Formę do quiche’a (śr. 28 cm) natłuszczamy i wykładamy ciastem. Oba rodzaje serów startych na tarce mieszamy, połową posypujemy ciasto. Układamy szparagi. Mleko, kwaśną śmietanę, pozostałe jajka i pesto mieszamy trzepaczką, dodajemy sól i pieprz. Szparagi zalewamy, posypujemy pozostałą ilością startych serów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 40-45 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3103 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
310,3 kcal
Tłuszcz
17,2 g
Węglowodany
23,8 g
Błonnik
16,2 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!

Ciasto francuskie z pieczarkami
Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!

Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!

Pizza arabska z sałatką
Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!

Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
Przygotuj danie inspirowane jednym z najbardziej popularnych dań neapolitańskich! Zapiekane bakłażany z dodatkiem ziemniaków, sera i oczywiście pomidorów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Sałatka mimoza
Sałatka mimosa to danie wywodzące się z kuchni wschodniej o wyjątkowym wyglądzie, które stanowi pyszną alternatywę dla świątecznej sałatki jarzynowej. Warstwowa układane składniki oraz posypka z żółtka sprawiają, że sałatka wygląda bardzo apetycznie. Co wchodzi w skład sałatki mimoza i jak ją zrobić? Poznaj nasz pyszny przepis!