lamotek.pl

Coq au vin – kurczak duszony w winie • przepis • składniki • przygotowanie

Potrawka z kurczaka we francuskim stylu? Taki jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie. Aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek, marchewki i pomidorów skusi każdego. Sprawdź przepis Karola i przygotuj wspaniałą ucztę!

Coq au vin – kurczak duszony w winie

Potrawka z kurczaka we francuskim stylu? Taki jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie. Aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek, marchewki i pomidorów skusi każdego. Sprawdź przepis Karola i przygotuj wspaniałą ucztę!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 szczypta
wino czerwone - 500 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
pomidory krojone z puszki - 3 łyżki
liść laurowy - 4 szt.
seler naciowy - 50 g
marchew - 2 szt.
mąka pszenna - 2 łyżki
pieprz biały - 1 szczypta
pieczarka - 250 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 2 łyżki
szalotka - 3 szt.
kurczak udko - 1 kg
boczek wędzony - 300 g
ziele angielskie - 5 szt.
kwiaty jadalne - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY UDA KURCZAKA:
Uda kurczaka ze skórą i kością doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, delikatnie obtaczamy w mące pszennej, a następnie przesmażamy z obu stron w głębokim, żeliwnym naczyniu na rozgrzanym oleju. Gdy mięso mocno zarumieni się z jednej strony, obracamy je na drugą.
2.KROIMY WARZYWA I BOCZEK:
Czosnek kroimy w plasterki, szalotkę w drobną kostkę, a marchewkę w grube plastry. Boczek pozbawiamy skóry i również kroimy w kostkę.
3.PRZESMAŻAMY WARZYWA I BOCZEK:
W naczyniu, w którym smażyliśmy uda kurczaka, przesmażamy pokrojone wcześniej składniki: boczek, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Całość smażymy, mieszając, aż smaki i składniki się połączą. Zmniejszamy ogień.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Przesmażone składniki zalewamy winem, byzdeglasowaćzawartość patelni. Do wina przekładamy przesmażone wcześniej uda kurczaka.
5.PODAJEMY DANIE:
Uda kurczaka wyjmujemy z sosu i przekładamy na talerze. Polewamy sosem z dodatkami.
Coq au vin – kurczak duszony w winie

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY UDA KURCZAKA

Uda kurczaka ze skórą i kością doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, delikatnie obtaczamy w mące pszennej, a następnie przesmażamy z obu stron w głębokim, żeliwnym naczyniu na rozgrzanym oleju. Gdy mięso mocno zarumieni się z jednej strony, obracamy je na drugą.

2

KROIMY WARZYWA I BOCZEK

Czosnek kroimy w plasterki, szalotkę w drobną kostkę, a marchewkę w grube plastry. Boczek pozbawiamy skóry i również kroimy w kostkę.

3

PRZESMAŻAMY WARZYWA I BOCZEK

W naczyniu, w którym smażyliśmy uda kurczaka, przesmażamy pokrojone wcześniej składniki: boczek, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Całość smażymy, mieszając, aż smaki i składniki się połączą. Zmniejszamy ogień.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Przesmażone składniki zalewamy winem, byzdeglasowaćzawartość patelni. Do wina przekładamy przesmażone wcześniej uda kurczaka.

5

PODAJEMY DANIE

Uda kurczaka wyjmujemy z sosu i przekładamy na talerze. Polewamy sosem z dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2167,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

541,9 kcal

🥑

Tłuszcz

34,7 g

🌾

Węglowodany

22,7 g

🥬

Błonnik

13,4 g

💪

Białko

13,4 g

Podobne przepisy