lamotek.pl

Fondant czekoladowy z curry i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na deser z oryginalnym połączeniem czekolady, boczku i curry.

Fondant czekoladowy z curry i boczkiem

Wypróbuj przepis na deser z oryginalnym połączeniem czekolady, boczku i curry.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
cukier - 120 g
curry - 0,5 łyżeczki
czekolada gorzka - 160 g
jajko - 6 szt.
jogurt grecki - 4 łyżki
kakao - 4 łyżeczki
masło - 200 g
mąka pszenna - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
boczek wędzony w plastrach - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.NA LEKKO ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Bardzo powoli prażymy, co jakiś czas mieszając. Cebulkę osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Odstawiamy do wystudzenia.
2.MISKĘ UMIESZCZAMY NAD GARNKIEM:
z gotującą się wodą i rozpuszczamy w niej czekoladę. W drugiej misce ubijamy 3 jajka, 3 żółtka oraz cukier do uzyskania sztywnej masy. Do rozpuszczonej, ciepłej czekolady dodajemy małymi porcjami masło, mieszamy. Doprawiamy drobno posiekaną papryczką chili, curry oraz prażoną cebulką. Lekko przestudzoną masę czekoladową wlewamy do ubitych jajek. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
3.SCHŁODZONE KOKILKI WYPEŁNIAMY PRZYGOTOWANYM:
ciastem. Ponownie wstawiamy do lodówki i pozostawiamy minimum na 1 godzinę. Schłodzone ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 10-15 minut (w przypadku foremek silikonowych czas pieczenia jest krótszy). Na talerz wysypujemy podgrzany w piecu, chrupiący boczek. Na wierzch nakładamy gorący fondant wyjęty z kokilki. Polewamy łyżką jogurtu greckiego.
Fondant czekoladowy z curry i boczkiem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NA LEKKO ROZGRZANĄ PATELNIĘ

z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Bardzo powoli prażymy, co jakiś czas mieszając. Cebulkę osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Odstawiamy do wystudzenia.

2

MISKĘ UMIESZCZAMY NAD GARNKIEM

z gotującą się wodą i rozpuszczamy w niej czekoladę. W drugiej misce ubijamy 3 jajka, 3 żółtka oraz cukier do uzyskania sztywnej masy. Do rozpuszczonej, ciepłej czekolady dodajemy małymi porcjami masło, mieszamy. Doprawiamy drobno posiekaną papryczką chili, curry oraz prażoną cebulką. Lekko przestudzoną masę czekoladową wlewamy do ubitych jajek. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.

3

SCHŁODZONE KOKILKI WYPEŁNIAMY PRZYGOTOWANYM

ciastem. Ponownie wstawiamy do lodówki i pozostawiamy minimum na 1 godzinę. Schłodzone ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 10-15 minut (w przypadku foremek silikonowych czas pieczenia jest krótszy). Na talerz wysypujemy podgrzany w piecu, chrupiący boczek. Na wierzch nakładamy gorący fondant wyjęty z kokilki. Polewamy łyżką jogurtu greckiego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3844,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

961,1 kcal

🥑

Tłuszcz

72,7 g

🌾

Węglowodany

58 g

🥬

Błonnik

21,1 g

💪

Białko

21,1 g

Podobne przepisy