Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
tarkę o grubych oczkach Kurczak Kurczaka myjemy i odcinamy z niego skrzydełka przy pierwszej torebce stawowej.
ODCINAMY UDA.
ODDZIELAMY PIERSI KURCZAKA
od korpusu.
NASTĘPNIE Z PIERSI
ściągamy skórę i kroimy piersi na pół.
Z UDEK ODCINAMY
górną kość, zdejmujemy skórę i kroimy na pół.
POKROJONE PIERSI I
uda przekładamy do miski.
POZOSTAŁE CZĘŚCI KURCZAKA
(korpus, skrzydełka, resztki po trybowaniu) pozostawiamy na rosół.
CZĘŚCI KURCZAKA W
misce polewamy niewielką ilością oleju słonecznikowego, dodajemy 3 łyżki przyprawy curry i 2 szczypty pieprzu cayenne lub ostrej papryki. MIESZAMY ZA POMOCĄ: łyżki.
ODSTAWIAMY I MARYNUJEMY
mniej więcej przez 30-60 minut w temperaturze pokojowej.
SMAŻONY BAKŁAŻAN BAKŁAŻANY
dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę.
NA PATELNI LUB
w garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju słonecznikowego, przesmażamy bakłażana, dodając niewielką ilość soli.
DO PRZESMAŻONEGO BAKŁAŻANA
dodajemy 3 drobno posiekane ząbki czosnku, całość podsmażamy.
DODAJEMY POSIEKANĄ NATKĘ
pietruszki. MIESZAMY.
W GARNKU O
grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego.
SMAŻYMY ZAMARYNOWANE KAWAŁKI
kurczaka przez mniej więcej 4 minuty z każdej strony.
DODAJEMY DROBNO POSIEKANĄ
cebulę, posiekany czosnek i drobno starty, obrany imbir.
MIESZAMY DREWNIANĄ ŁYŻKĄ
i smażymy około 5 minut (mieszamy co jakiś czas, aby zapobiec przypaleniu się potrawy).
NASTĘPNIE DODAJEMY POMIDORY,
obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę.
CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY PRZEZ
mniej więcej 10 minut, często mieszając (jeśli potrawa zacznie przywierać do dna garnka, dodajemy niewielką ilość wody).
PO UPŁYWIE TEGO
czasu dodajemy 1 puszkę mleczka kokosowego (dobrze wstrząśniętą i wymieszaną), bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 5-10 minut. MIESZAMY.
KAWAŁKI MANGO Z
puszki kroimy w grubszą kostkę.
DOBRZE PODSMAŻONY BAKŁAŻAN
dodajemy do kurczaka w garnku, zwiększamy ogień.
DODAJEMY STARTE NA
tarce o grubych oczkach jabłko, a następnie pokrojone mango i delikatnie mieszamy całość.
NA SAM KONIEC
dodajemy posiekaną świeżą kolendrę (zostawiamy kilka listków w całości do dekoracji) i zdejmujemy z ognia.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM I
solą oraz 2-3 szczyptami pieprzu cayenne lub ostrej papryki w proszku.
JAK PODAWAĆ UGOTOWANY
ryż przekładamy do miseczek, dekorujemy natką pietruszki.
DO DUŻEJ MISKI
przekładamy curry z kurczaka, dekorujemy kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6618,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1654,5 kcal
Tłuszcz
98,5 g
Węglowodany
117,7 g
Błonnik
75,7 g
Białko
75,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Zupa z fasolki szparagowej
Prawdziwe smaki lata i dzieciństwa! Przygotuj letnią zupę z fasolką i pulpecikami wg przepisu Karola, by przywołać wspomnienia prostej i pysznej kuchni mamy oraz babci.

Marry me chicken z orzo
Potrawka z kurczaka w nowej odsłonie, tak dobrej, że według legendy może wywoływać chęć oświadczyn! Przygotuj aromatyczne marry me chicken z orzo, suszonymi pomidorami i parmezanem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka adwokatowa
Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.

Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!

Tarta z pomarańczami i kumkwatami
Kruche ciasto, krem pomarańczowy i słodkie kumkwaty – przygotuj tartę, która nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Kanapka kubańska
Kanapka kubańska to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa i wyrazistych smaków. Ten klasyczny przysmak łączy w sobie chrupiącą bagietkę z soczystą pieczenią wieprzową, szynką, serem, piklami i musztardą. To nie jest zwykła kanapka – naprawdę warto jej spróbować!

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.