lamotek.pl

Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym • przepis • składniki • przygotowanie

Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.

Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym

Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kolendra świeża - 3 łyżki
pieprz cayenne - 3 szczypty
kurczak - 1 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
cebula - 2 szt.
curry - 2 łyżki
pomidor czerwony - 4 szt.
mango - 310 g
mleczko kokosowe - 400 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
ryż basmati - 320 g
imbir świeży - 50 g
bakłażan - 3 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
natka pietruszki - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
tarkę o grubych oczkach Kurczak Kurczaka myjemy i odcinamy z niego skrzydełka przy pierwszej torebce stawowej.
2.
ODCINAMY UDA.
3.ODDZIELAMY PIERSI KURCZAKA:
od korpusu.
4.NASTĘPNIE Z PIERSI:
ściągamy skórę i kroimy piersi na pół.
5.Z UDEK ODCINAMY:
górną kość, zdejmujemy skórę i kroimy na pół.
6.POKROJONE PIERSI I:
uda przekładamy do miski.
7.POZOSTAŁE CZĘŚCI KURCZAKA:
(korpus, skrzydełka, resztki po trybowaniu) pozostawiamy na rosół.
8.CZĘŚCI KURCZAKA W:
misce polewamy niewielką ilością oleju słonecznikowego, dodajemy 3 łyżki przyprawy curry i 2 szczypty pieprzu cayenne lub ostrej papryki. MIESZAMY ZA POMOCĄ: łyżki.
9.ODSTAWIAMY I MARYNUJEMY:
mniej więcej przez 30-60 minut w temperaturze pokojowej.
10.SMAŻONY BAKŁAŻAN BAKŁAŻANY:
dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę.
11.NA PATELNI LUB:
w garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju słonecznikowego, przesmażamy bakłażana, dodając niewielką ilość soli.
12.DO PRZESMAŻONEGO BAKŁAŻANA:
dodajemy 3 drobno posiekane ząbki czosnku, całość podsmażamy.
13.DODAJEMY POSIEKANĄ NATKĘ:
pietruszki. MIESZAMY.
14.W GARNKU O:
grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego.
15.SMAŻYMY ZAMARYNOWANE KAWAŁKI:
kurczaka przez mniej więcej 4 minuty z każdej strony.
16.DODAJEMY DROBNO POSIEKANĄ:
cebulę, posiekany czosnek i drobno starty, obrany imbir.
17.MIESZAMY DREWNIANĄ ŁYŻKĄ:
i smażymy około 5 minut (mieszamy co jakiś czas, aby zapobiec przypaleniu się potrawy).
18.NASTĘPNIE DODAJEMY POMIDORY,:
obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę.
19.CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY PRZEZ:
mniej więcej 10 minut, często mieszając (jeśli potrawa zacznie przywierać do dna garnka, dodajemy niewielką ilość wody).
20.PO UPŁYWIE TEGO:
czasu dodajemy 1 puszkę mleczka kokosowego (dobrze wstrząśniętą i wymieszaną), bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 5-10 minut. MIESZAMY.
21.KAWAŁKI MANGO Z:
puszki kroimy w grubszą kostkę.
22.DOBRZE PODSMAŻONY BAKŁAŻAN:
dodajemy do kurczaka w garnku, zwiększamy ogień.
23.DODAJEMY STARTE NA:
tarce o grubych oczkach jabłko, a następnie pokrojone mango i delikatnie mieszamy całość.
24.NA SAM KONIEC:
dodajemy posiekaną świeżą kolendrę (zostawiamy kilka listków w całości do dekoracji) i zdejmujemy z ognia.
25.DOPRAWIAMY PIEPRZEM I:
solą oraz 2-3 szczyptami pieprzu cayenne lub ostrej papryki w proszku.
26.JAK PODAWAĆ UGOTOWANY:
ryż przekładamy do miseczek, dekorujemy natką pietruszki.
27.DO DUŻEJ MISKI:
przekładamy curry z kurczaka, dekorujemy kolendrą.
Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym

Czas przygotowania

115 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

tarkę o grubych oczkach Kurczak Kurczaka myjemy i odcinamy z niego skrzydełka przy pierwszej torebce stawowej.

2

ODCINAMY UDA.

3

ODDZIELAMY PIERSI KURCZAKA

od korpusu.

4

NASTĘPNIE Z PIERSI

ściągamy skórę i kroimy piersi na pół.

5

Z UDEK ODCINAMY

górną kość, zdejmujemy skórę i kroimy na pół.

6

POKROJONE PIERSI I

uda przekładamy do miski.

7

POZOSTAŁE CZĘŚCI KURCZAKA

(korpus, skrzydełka, resztki po trybowaniu) pozostawiamy na rosół.

8

CZĘŚCI KURCZAKA W

misce polewamy niewielką ilością oleju słonecznikowego, dodajemy 3 łyżki przyprawy curry i 2 szczypty pieprzu cayenne lub ostrej papryki. MIESZAMY ZA POMOCĄ: łyżki.

9

ODSTAWIAMY I MARYNUJEMY

mniej więcej przez 30-60 minut w temperaturze pokojowej.

10

SMAŻONY BAKŁAŻAN BAKŁAŻANY

dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę.

11

NA PATELNI LUB

w garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju słonecznikowego, przesmażamy bakłażana, dodając niewielką ilość soli.

12

DO PRZESMAŻONEGO BAKŁAŻANA

dodajemy 3 drobno posiekane ząbki czosnku, całość podsmażamy.

13

DODAJEMY POSIEKANĄ NATKĘ

pietruszki. MIESZAMY.

14

W GARNKU O

grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego.

15

SMAŻYMY ZAMARYNOWANE KAWAŁKI

kurczaka przez mniej więcej 4 minuty z każdej strony.

16

DODAJEMY DROBNO POSIEKANĄ

cebulę, posiekany czosnek i drobno starty, obrany imbir.

17

MIESZAMY DREWNIANĄ ŁYŻKĄ

i smażymy około 5 minut (mieszamy co jakiś czas, aby zapobiec przypaleniu się potrawy).

18

NASTĘPNIE DODAJEMY POMIDORY,

obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę.

19

CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY PRZEZ

mniej więcej 10 minut, często mieszając (jeśli potrawa zacznie przywierać do dna garnka, dodajemy niewielką ilość wody).

20

PO UPŁYWIE TEGO

czasu dodajemy 1 puszkę mleczka kokosowego (dobrze wstrząśniętą i wymieszaną), bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 5-10 minut. MIESZAMY.

21

KAWAŁKI MANGO Z

puszki kroimy w grubszą kostkę.

22

DOBRZE PODSMAŻONY BAKŁAŻAN

dodajemy do kurczaka w garnku, zwiększamy ogień.

23

DODAJEMY STARTE NA

tarce o grubych oczkach jabłko, a następnie pokrojone mango i delikatnie mieszamy całość.

24

NA SAM KONIEC

dodajemy posiekaną świeżą kolendrę (zostawiamy kilka listków w całości do dekoracji) i zdejmujemy z ognia.

25

DOPRAWIAMY PIEPRZEM I

solą oraz 2-3 szczyptami pieprzu cayenne lub ostrej papryki w proszku.

26

JAK PODAWAĆ UGOTOWANY

ryż przekładamy do miseczek, dekorujemy natką pietruszki.

27

DO DUŻEJ MISKI

przekładamy curry z kurczaka, dekorujemy kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6618,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1654,5 kcal

🥑

Tłuszcz

98,5 g

🌾

Węglowodany

117,7 g

🥬

Błonnik

75,7 g

💪

Białko

75,7 g

Podobne przepisy