lamotek.pl

Śniadaniowe tacos z jajecznicą • przepis • składniki • przygotowanie

A gdyby tak zrobić tacos na śniadanie? Tak! Wystarczy dodać jajecznicę, pomidorową salsę i ser i poranek od razu robi się smakowity. Wypróbuj koniecznie!

Śniadaniowe tacos z jajecznicą

A gdyby tak zrobić tacos na śniadanie? Tak! Wystarczy dodać jajecznicę, pomidorową salsę i ser i poranek od razu robi się smakowity. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula suszona - 1 łyżeczka
chili mielone - 1 łyżeczka
cebula czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 6 szt.
kolendra świeża - 1 łyżka
limonka - 0,5 szt.
papryczka jalapeno - 2 szt.
masło - 2 łyżki
olej rzepakowy - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 3 szt.
ser cheddar - 100 g
sól - 1 szczypta
tortilla - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WYCINAMY KÓŁKA Z TORTILLI:
Z tortilli wycinamy metalowym pierścieniem mniejsze kółka. W misce łączymy olej z chili, posiekanym ząbkiem czosnku i suszoną cebulą. Powierzchnię tortilli smarujemy mieszanką przypraw.
2.PIECZEMY TORTILLE:
Tortille składamy na pół i układamy je w szczelinach odwróconej formy do muffin. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na 5-6 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ:
Na patelni roztapiamy masło, wbijamy jaja i robimy z nich jajecznicę. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Pomidory kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, pozostałą część kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulkę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy posiekane papryczki jalapeno, drobno posiekaną kolendrę i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
5.FASZERUJEMY TACOS:
Wyciągamy tacosy z piekarnika, nakładamy na dno jajecznicę, posypujemy startym cheddarem. Blachę wkładamy raz jeszcze do piekarnika, by ser się roztopił. Na górze układamy salsę pomidorową. Dekorujemy listkami kolendry.
Śniadaniowe tacos z jajecznicą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYCINAMY KÓŁKA Z TORTILLI

Z tortilli wycinamy metalowym pierścieniem mniejsze kółka. W misce łączymy olej z chili, posiekanym ząbkiem czosnku i suszoną cebulą. Powierzchnię tortilli smarujemy mieszanką przypraw.

2

PIECZEMY TORTILLE

Tortille składamy na pół i układamy je w szczelinach odwróconej formy do muffin. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na 5-6 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ

Na patelni roztapiamy masło, wbijamy jaja i robimy z nich jajecznicę. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Pomidory kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, pozostałą część kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulkę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy posiekane papryczki jalapeno, drobno posiekaną kolendrę i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.

5

FASZERUJEMY TACOS

Wyciągamy tacosy z piekarnika, nakładamy na dno jajecznicę, posypujemy startym cheddarem. Blachę wkładamy raz jeszcze do piekarnika, by ser się roztopił. Na górze układamy salsę pomidorową. Dekorujemy listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2135,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2135,5 kcal

🥑

Tłuszcz

128 g

🌾

Węglowodany

153,8 g

🥬

Błonnik

11,2 g

💪

Białko

87,9 g

Podobne przepisy

Śniadaniowe tacos z jajecznicą - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl