Karp pieczony z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KARP KARPIA PŁUCZEMY,
oczyszczamy z łusek. NACIERAMY SOLĄ I: pieprzem.
KAŻDE DZWONKO OBSYPUJEMY
i nacieramy natką pietruszki.
UKŁADAMY W NACZYNIU
żaroodpornym wysmarowanym masłem.
PIECZEMY OK.
20 MIN W: 200°C. CEBULĘ KROIMY W: kostkę. PIECZARKI TNIEMY NA: plastry. NA PATELNI ROZTAPIAMY: masło.
PIECZARKI I CEBULĘ
smażymy na złoty kolor. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
WYJMUJEMY RYBĘ Z
piekarnika, obkładamy grzybami z cebulą. CAŁOŚĆ ZALEWAMY: winem.
PONOWNIE WKŁADAMY DO
piekarnika na 15 min.
JAK PODAWAĆ DANIE
serwujemy obficie posypane pietruszką oraz ozdobione ćwiartkami cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1917,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
479,4 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
13,7 g
Błonnik
48,4 g
Białko
48,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
Orzeźwiające połączenie sałaty, owoców, oliwek, cebuli i sera brie. Lekkie i bardzo smaczne danie nie tylko na letnie upały.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
Szybki deser do przygotowania w mikrofalówce. Wystarczy kilka chwil i masz pyszną babeczkę w filiżance!

Arbuziaki z galaretki
Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.

Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Dynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto kokosowe z migdałami – przepis
Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego.

Dutch baby z wędzonym łososiem
Efektowny pieczony naleśnik typu dutch baby w wersji wytrawnej to puszyste ciasto połączone z aromatycznymi ziołami, parmezanem i wędzonym łososiem. Świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub lekki lunch!

Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
Szukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z kapustą kiszoną z dodatkiem kumkwatów!