lamotek.pl

Karp pieczony z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.

Karp pieczony z grzybami

Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 3 łyżki
pieczarka - 10 szt.
natka pietruszki - 20 g
sól - 1 szczypta
wino białe - 150 ml
karp dzwonek - 800 g

Instrukcje przygotowania

1.KARP KARPIA PŁUCZEMY,:
oczyszczamy z łusek. NACIERAMY SOLĄ I: pieprzem.
2.KAŻDE DZWONKO OBSYPUJEMY:
i nacieramy natką pietruszki.
3.UKŁADAMY W NACZYNIU:
żaroodpornym wysmarowanym masłem.
4.PIECZEMY OK.:
20 MIN W: 200°C. CEBULĘ KROIMY W: kostkę. PIECZARKI TNIEMY NA: plastry. NA PATELNI ROZTAPIAMY: masło.
5.PIECZARKI I CEBULĘ:
smażymy na złoty kolor. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
6.WYJMUJEMY RYBĘ Z:
piekarnika, obkładamy grzybami z cebulą. CAŁOŚĆ ZALEWAMY: winem.
7.PONOWNIE WKŁADAMY DO:
piekarnika na 15 min.
8.JAK PODAWAĆ DANIE:
serwujemy obficie posypane pietruszką oraz ozdobione ćwiartkami cytryny.
Karp pieczony z grzybami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARP KARPIA PŁUCZEMY,

oczyszczamy z łusek. NACIERAMY SOLĄ I: pieprzem.

2

KAŻDE DZWONKO OBSYPUJEMY

i nacieramy natką pietruszki.

3

UKŁADAMY W NACZYNIU

żaroodpornym wysmarowanym masłem.

4

PIECZEMY OK.

20 MIN W: 200°C. CEBULĘ KROIMY W: kostkę. PIECZARKI TNIEMY NA: plastry. NA PATELNI ROZTAPIAMY: masło.

5

PIECZARKI I CEBULĘ

smażymy na złoty kolor. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

6

WYJMUJEMY RYBĘ Z

piekarnika, obkładamy grzybami z cebulą. CAŁOŚĆ ZALEWAMY: winem.

7

PONOWNIE WKŁADAMY DO

piekarnika na 15 min.

8

JAK PODAWAĆ DANIE

serwujemy obficie posypane pietruszką oraz ozdobione ćwiartkami cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1917,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

479,4 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

13,7 g

🥬

Błonnik

48,4 g

💪

Białko

48,4 g

Podobne przepisy

Karp pieczony z grzybami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl