lamotek.pl

Ciasto chałwowe Elida • przepis • składniki • przygotowanie

Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!

Ciasto chałwowe Elida

Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna tortowa - 120 g
mąka ziemniaczana - 90 g
proszek do pieczenia - 10 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 25 ml
wino białe - 50 ml
cukier - 40 g
cukier wanilinowy - 8 g
jajko - 6 szt.
woda - 50 ml
żelatyna - 15 g
chałwa waniliowa - 300 g
śmietana 30% - 600 g
mięta świeża - 2 g
truskawka - 400 g
konfitura truskawkowa - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY JAJKA NA BISZKOPT:
Żółtka oddzielamy od białek do osobnych miseczek. Białka ubijamy na puszystą pianę w misie robota kuchennego. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami.
2.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do jajek przesiewamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy proszek do pieczenia, otartą skórkę i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy.
3.PIECZEMY BISZKOPT:
Ciasto na biszkopt przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 35-40 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru.
4.PRZYGOTOWUJEMY PONCZ:
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Składniki zagotowujemy. Na końcu dodajemy białe wino i sok z cytryny i odstawiamy do wystudzenia.
5.NASĄCZAMY BISZKOPT:
Po przestudzeniu ponczu równomiernie nasączamy nim biszkopt za pomocą silikonowego pędzelka.
6.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWĄ:
Konfiturę truskawkową podgrzewamy w garnku. Dodajemy mrożone  lub świeże truskawki i gotujemy do momentu, aż truskawki lekko się rozgotują, a całość zgęstnieje. Konfiturę odstawiamy do przestudzenia.
7.SMARUJEMY BISZKOPT KONFITURĄ TRUSKAWKOWĄ:
Truskawkową konfiturę rozprowadzamy na nasączonym biszkopcie, pozostawiając ¼ ilości do dekoracji ciasta. Tak przygotowany biszkopt wstawiamy do lodówki.
8.PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY:
Wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy i chwilę gotujemy w rondelku do momentu lekkiego zgęstnienia konsystencji. Zdejmujemy z ognia.
9.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CHAŁWOWĄ:
Białka i żółtka oddzielamy do osobnych miseczek. Żółtka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy syrop cukrowy.
10.ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z ŻELATYNĄ:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy. Następnie rozpuszczamy żelatynę w mikrofalówce i łączymy z ubitą śmietanką.
11.DODAJEMY CHAŁWĘ:
Do śmietanki dodajemy 300 g chałwy roztartej na drobne kawałki oraz żółtka. Całość dokładnie łączymy.
12.DEKORUJEMY CIASTO:
Ciasto wkładamy do lodówki mniej więcej na 1 1/2 godziny. Po wyjęciu z pozostałej konfitury, świeżych lub mrożonych truskawek i kilku listków mięty tworzymy dekorację na wierzchu ciasta.
Ciasto chałwowe Elida

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY JAJKA NA BISZKOPT

Żółtka oddzielamy od białek do osobnych miseczek. Białka ubijamy na puszystą pianę w misie robota kuchennego. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami.

2

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do jajek przesiewamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy proszek do pieczenia, otartą skórkę i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy.

3

PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto na biszkopt przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 35-40 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru.

4

PRZYGOTOWUJEMY PONCZ

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Składniki zagotowujemy. Na końcu dodajemy białe wino i sok z cytryny i odstawiamy do wystudzenia.

5

NASĄCZAMY BISZKOPT

Po przestudzeniu ponczu równomiernie nasączamy nim biszkopt za pomocą silikonowego pędzelka.

6

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWĄ

Konfiturę truskawkową podgrzewamy w garnku. Dodajemy mrożone  lub świeże truskawki i gotujemy do momentu, aż truskawki lekko się rozgotują, a całość zgęstnieje. Konfiturę odstawiamy do przestudzenia.

7

SMARUJEMY BISZKOPT KONFITURĄ TRUSKAWKOWĄ

Truskawkową konfiturę rozprowadzamy na nasączonym biszkopcie, pozostawiając ¼ ilości do dekoracji ciasta. Tak przygotowany biszkopt wstawiamy do lodówki.

8

PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY

Wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy i chwilę gotujemy w rondelku do momentu lekkiego zgęstnienia konsystencji. Zdejmujemy z ognia.

9

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CHAŁWOWĄ

Białka i żółtka oddzielamy do osobnych miseczek. Żółtka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy syrop cukrowy.

10

ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z ŻELATYNĄ

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy. Następnie rozpuszczamy żelatynę w mikrofalówce i łączymy z ubitą śmietanką.

11

DODAJEMY CHAŁWĘ

Do śmietanki dodajemy 300 g chałwy roztartej na drobne kawałki oraz żółtka. Całość dokładnie łączymy.

12

DEKORUJEMY CIASTO

Ciasto wkładamy do lodówki mniej więcej na 1 1/2 godziny. Po wyjęciu z pozostałej konfitury, świeżych lub mrożonych truskawek i kilku listków mięty tworzymy dekorację na wierzchu ciasta.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7294 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

364,7 kcal

🥑

Tłuszcz

20,8 g

🌾

Węglowodany

30,2 g

🥬

Błonnik

9,5 g

💪

Białko

9,5 g

Podobne przepisy