lamotek.pl

Kurczak generała Tso • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!

Kurczak generała Tso

Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 250 ml
ocet ryżowy - 3 łyżki
olej sezamowy - 0,5 łyżeczki
cukier - 2 łyżki
mąka kukurydziana - 150 g
jajko - 1 szt.
sake - 30 ml
woda - 40 ml
sól - 1 szczypta
kurczak mięso z udka - 800 g
cebula dymka - 1 pęczek
imbir świeży - 15 g
sos sojowy - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 płaska łyżeczka
ząbek czosnku - 3 szt.
sezam biały - 1 łyżka
olej - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, sake, sos sojowy, olej sezamowy oraz wodę i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
2.DODAJEMY KURCZAKA:
Kurczaka oczyszczamy i dzielimy na mniejsze porcje, które łatwiej będzie zamarynować. Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy do miski z ciastem i mieszamy. Odstawiamy na bok.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do rondelka wlewamy wszystkie płynne składniki na sos, a potem dolewamy bulion oraz wodę i lekko podgrzewamy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści, a na sam koniec dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy, do momentu, w którym sos zgęstnieje. Ściągamy sos z kuchenki.
4.PODPRAŻAMY SEZAM:
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy sezam przez ok. 1 minutę i przekładamy go do miseczki.
5.SMAŻYMY KURCZAKA:
Na patelni rozgrzewamy olej (zostawiamy 1 łyżkę) i wrzucamy do niego połowę porcji kurczaka. Smażymy przez 3-4 minuty, a potem wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i przechodzimy do smażenia kolejnej porcji. Olej wylewamy i myjemy patelnię, a potem osuszamy.
6.SMAŻYMY IMBIR I CZOSNEK:
Czosnek i imbir obieramy. Wszystko drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, a następnie podsmażamy imbir i czosnek.
7.DODAJEMY SOS:
Na patelnię wlewamy przygotowany sos i gotujemy go przez 3-4 minuty, cały czas mieszając.
8.DODAJEMY KURCZAKA:
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy kurczaka. Gotujemy przez 4-5 minut, a pod koniec gotowania dodajemy pieprz i sos sojowy.
9.SERWUJEMY KURCZAKA:
Szczypior z dymki siekamy. Wykładamy na talerz kurczaka wraz z lepkim sosem i posypujemy go szczypiorem. Na sam koniec wszystko posypujemy podprażonym sezamem i gotowe!
Kurczak generała Tso

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, sake, sos sojowy, olej sezamowy oraz wodę i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe.

2

DODAJEMY KURCZAKA

Kurczaka oczyszczamy i dzielimy na mniejsze porcje, które łatwiej będzie zamarynować. Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy do miski z ciastem i mieszamy. Odstawiamy na bok.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do rondelka wlewamy wszystkie płynne składniki na sos, a potem dolewamy bulion oraz wodę i lekko podgrzewamy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści, a na sam koniec dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy, do momentu, w którym sos zgęstnieje. Ściągamy sos z kuchenki.

4

PODPRAŻAMY SEZAM

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy sezam przez ok. 1 minutę i przekładamy go do miseczki.

5

SMAŻYMY KURCZAKA

Na patelni rozgrzewamy olej (zostawiamy 1 łyżkę) i wrzucamy do niego połowę porcji kurczaka. Smażymy przez 3-4 minuty, a potem wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i przechodzimy do smażenia kolejnej porcji. Olej wylewamy i myjemy patelnię, a potem osuszamy.

6

SMAŻYMY IMBIR I CZOSNEK

Czosnek i imbir obieramy. Wszystko drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, a następnie podsmażamy imbir i czosnek.

7

DODAJEMY SOS

Na patelnię wlewamy przygotowany sos i gotujemy go przez 3-4 minuty, cały czas mieszając.

8

DODAJEMY KURCZAKA

Gdy sos zgęstnieje, dodajemy kurczaka. Gotujemy przez 4-5 minut, a pod koniec gotowania dodajemy pieprz i sos sojowy.

9

SERWUJEMY KURCZAKA

Szczypior z dymki siekamy. Wykładamy na talerz kurczaka wraz z lepkim sosem i posypujemy go szczypiorem. Na sam koniec wszystko posypujemy podprażonym sezamem i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3782,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

756,6 kcal

🥑

Tłuszcz

53,5 g

🌾

Węglowodany

32,7 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

37,4 g

Podobne przepisy