lamotek.pl

Tort z kremem maślanym i malinami • przepis • składniki • przygotowanie

Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!

Tort z kremem maślanym i malinami

Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 300 g
cukier puder - 50 g
jajko - 6 szt.
masło - 250 g
mąka ziemniaczana - 90 g
mleko - 1 l
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
woda - 6 łyżek
budyń waniliowy - 120 g
dżem malinowy - 150 g
mąka pszenna - 90 g
maliny mrożone - 150 g
malina - 70 g
chipsy czekoladowe - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BISZKOPT:
Maliny rozmrażamy na sitku i dobrze odsączamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody. Powoli dosypujemy 200 g cukru i szczyptę soli. Ubijamy dalej, aż masa będzie błyszczeć. Dodajemy żółtka i krótko mieszamy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut na jasnobrązowy kolor. Studzimy na kratce, wyjmujemy z formy i kroimy na trzy części.
2.GOTUJEMY BUDYŃ:
Budyń waniliowy i 100 g cukru mieszamy z 200 ml mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy. Dodajemy do niego rozrobiony budyń i ponownie gotujemy, mieszając. Przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3.DEKORUJEMY TORT:
Rozmrożone maliny mieszamy z konfiturą. Smarujemy nimi jeden blat biszkoptu i przykrywamy go drugim blatem. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy łyżką zimny budyń i mieszamy. ⅓ maślanego kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. ⅓ kremu rozsmarowujemy na drugim blacie. Przykrywamy trzecim blatem. Tort smarujemy dookoła pozostałym kremem. Kremem przełożonym do rękawa cukierniczego dekorujemy wierzch tortu, ozdabiamy listkami z czekolady i malinami. Przed podaniem wstawiamy do lodówki.
Tort z kremem maślanym i malinami

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BISZKOPT

Maliny rozmrażamy na sitku i dobrze odsączamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody. Powoli dosypujemy 200 g cukru i szczyptę soli. Ubijamy dalej, aż masa będzie błyszczeć. Dodajemy żółtka i krótko mieszamy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut na jasnobrązowy kolor. Studzimy na kratce, wyjmujemy z formy i kroimy na trzy części.

2

GOTUJEMY BUDYŃ

Budyń waniliowy i 100 g cukru mieszamy z 200 ml mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy. Dodajemy do niego rozrobiony budyń i ponownie gotujemy, mieszając. Przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3

DEKORUJEMY TORT

Rozmrożone maliny mieszamy z konfiturą. Smarujemy nimi jeden blat biszkoptu i przykrywamy go drugim blatem. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy łyżką zimny budyń i mieszamy. ⅓ maślanego kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. ⅓ kremu rozsmarowujemy na drugim blacie. Przykrywamy trzecim blatem. Tort smarujemy dookoła pozostałym kremem. Kremem przełożonym do rękawa cukierniczego dekorujemy wierzch tortu, ozdabiamy listkami z czekolady i malinami. Przed podaniem wstawiamy do lodówki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5702,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

356,4 kcal

🥑

Tłuszcz

17,5 g

🌾

Węglowodany

46,4 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy