lamotek.pl

Ciastka francuskie z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!

Ciastka francuskie z jabłkami

Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
średni

Składniki

ciasto francuskie - 3 szt.
cukier trzcinowy - 80 g
jabłko czerwone - 5 szt.
masło - 200 g
syrop klonowy - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.OBIERAMY I DRĄŻYMY JABŁKA:
Obrane jabłka kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą połówkę nacinamy z wierzchu w kratkę i obtaczamy w cukrze.
2.FORMUJEMY WAŁEK Z CIASTA FRANCUSKIEGO:
Porcję ciasta francuskiego rozwijamy na desce i smarujemy miękkim masłem za pomocą pędzelka, a następnie zwijamy je w ciasny rulon. Rulon zawijamy kolejno w drugą i trzecią porcję ciasta francuskiego wysmarowanego masłem, tworząc coraz grubszy wałek.
3.FORMUJEMY I NADZIEWAMY CIASTECZKA:
Odcinamy końcówki rolady, kroimy schłodzone ciasto na równe plastry o szerokości ok. 1 cm. Delikatnie wypychamy środek plastra, formując dość głęboki lejek.
4.PIECZEMY CIASTECZKA:
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu syropem klonowym.
Ciastka francuskie z jabłkami

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBIERAMY I DRĄŻYMY JABŁKA

Obrane jabłka kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą połówkę nacinamy z wierzchu w kratkę i obtaczamy w cukrze.

2

FORMUJEMY WAŁEK Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Porcję ciasta francuskiego rozwijamy na desce i smarujemy miękkim masłem za pomocą pędzelka, a następnie zwijamy je w ciasny rulon. Rulon zawijamy kolejno w drugą i trzecią porcję ciasta francuskiego wysmarowanego masłem, tworząc coraz grubszy wałek.

3

FORMUJEMY I NADZIEWAMY CIASTECZKA

Odcinamy końcówki rolady, kroimy schłodzone ciasto na równe plastry o szerokości ok. 1 cm. Delikatnie wypychamy środek plastra, formując dość głęboki lejek.

4

PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu syropem klonowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5761,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

640,2 kcal

🥑

Tłuszcz

39,9 g

🌾

Węglowodany

64,3 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy