lamotek.pl

Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny kurczak marynowany w świeżych ziołach oraz pyszne gratin z warzyw – doskonały pomysł na smaczny obiad!

Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw

Aromatyczny kurczak marynowany w świeżych ziołach oraz pyszne gratin z warzyw – doskonały pomysł na smaczny obiad!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 1 szt.
ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
bazylia świeża - 5 g
cebula - 1 szt.
cukinia - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 600 g
jajko - 4 szt.
mięta świeża - 2 g
musztarda - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
rozmaryn świeży - 8 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 g
tymianek świeży - 20 g
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
szałwia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.KURCZAKA MARYNUJEMY W ZIOŁACH:
Listki lub igły ziół obrywamy i drobno siekamy. Olej, ocet, musztardę, sól i pieprz mieszamy, dodajemy zioła. Kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Mięso kroimy na 4 kawałki i smarujemy z wszystkich stron marynatą ziołową. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do lodówki.
2.KROIMY WARZYWA I DOPRAWIAMY:
Cukinię i bakłażana omywamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Papryki oczyszczamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Warzywa przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3.PIECZEMY WARZYWA I KURCZAKA:
Kwaśną śmietanę roztrzepujemy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy nią warzywa i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 20 minut. Do piekarnika wsuwamy dodatkowo filety z kurczaka i pieczemy razem w tej samej temperaturze przez ok. 30 minut.
Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KURCZAKA MARYNUJEMY W ZIOŁACH

Listki lub igły ziół obrywamy i drobno siekamy. Olej, ocet, musztardę, sól i pieprz mieszamy, dodajemy zioła. Kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Mięso kroimy na 4 kawałki i smarujemy z wszystkich stron marynatą ziołową. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do lodówki.

2

KROIMY WARZYWA I DOPRAWIAMY

Cukinię i bakłażana omywamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Papryki oczyszczamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Warzywa przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

3

PIECZEMY WARZYWA I KURCZAKA

Kwaśną śmietanę roztrzepujemy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy nią warzywa i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 20 minut. Do piekarnika wsuwamy dodatkowo filety z kurczaka i pieczemy razem w tej samej temperaturze przez ok. 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2565 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

427,5 kcal

🥑

Tłuszcz

18 g

🌾

Węglowodany

19,7 g

🥬

Błonnik

29,8 g

💪

Białko

29,8 g

Podobne przepisy

Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl