lamotek.pl

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem • przepis • składniki • przygotowanie

DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem

DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 24 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oregano suszone - 1 szczypta
ząbek czosnku - 3 szt.
cukier - 2 łyżeczki
drożdże świeże - 50 g
sól - 1 łyżeczka
woda - 375 ml
mąka pszenna - 680 g
oliwki czarne - 45 g
pomidor czerwony - 1 szt.
jajko - 1 szt.
mozzarella - 1 szt.
pieczarka - 100 g
szynka gotowana - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj blender blachę do pizzy piekarnik rozgrzany do temperatury 240-250°C
2.ZAGNIATAMY CIASTO W DUŻEJ:
MISCE ŁĄCZYMY ZE SOBĄ MĄKĘ, WODĘ, POKRUSZONE DROŻDŻE, CUKIER ORAZ SÓL.
3.
ZAGNIATAMY CIASTO, AŻ BĘDZIE GŁADKIE I ELASTYCZNE.
4.
MISKĘ Z CIASTEM PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIAMY NA OK. 1 GODZINĘ, AŻ CIASTO PODWOI SWOJĄ OBJĘTOŚĆ.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS Z POMIDORÓW:
wykrawamy szypułki i kroimy na cząstki.
6.
Przekładamy do wysokiego pojemnika.
7.
Dodajemy posiekany czosnek, oregano, bazylię i cukier.
8.
Sos miksujemy na gładką masę.
9.
Doprawiamy solą i pieprzem.
10.WAŁKUJEMY CIASTO MOZZARELLĘ, POMIDORY:
i oliwki kroimy w plastry, a pieczarki w ćwiartki.
11.
Ciasto na pizzę dzielimy na dowolną liczbę porcji.
12.
Ciasto rozciągamy dłońmi lub wałkujemy i przekładamy na blachę.
13.
Uformowaną pizzę możemy jeszcze odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
14.PIECZEMY PIZZĘ GOTOWE CIASTO:
smarujemy sosem.
15.
Układamy mozzarellę, pomidory, oliwki, pieczarki i plastry szynki.
16.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240-250°C przez 15-20 minut.
17.
W połowie pieczenia na środek pizzy dajemy jajko.
18.
Upieczoną pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.
Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj blender blachę do pizzy piekarnik rozgrzany do temperatury 240-250°C

2

ZAGNIATAMY CIASTO W DUŻEJ

MISCE ŁĄCZYMY ZE SOBĄ MĄKĘ, WODĘ, POKRUSZONE DROŻDŻE, CUKIER ORAZ SÓL.

3

ZAGNIATAMY CIASTO, AŻ BĘDZIE GŁADKIE I ELASTYCZNE.

4

MISKĘ Z CIASTEM PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIAMY NA OK. 1 GODZINĘ, AŻ CIASTO PODWOI SWOJĄ OBJĘTOŚĆ.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS Z POMIDORÓW

wykrawamy szypułki i kroimy na cząstki.

6

Przekładamy do wysokiego pojemnika.

7

Dodajemy posiekany czosnek, oregano, bazylię i cukier.

8

Sos miksujemy na gładką masę.

9

Doprawiamy solą i pieprzem.

10

WAŁKUJEMY CIASTO MOZZARELLĘ, POMIDORY

i oliwki kroimy w plastry, a pieczarki w ćwiartki.

11

Ciasto na pizzę dzielimy na dowolną liczbę porcji.

12

Ciasto rozciągamy dłońmi lub wałkujemy i przekładamy na blachę.

13

Uformowaną pizzę możemy jeszcze odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

14

PIECZEMY PIZZĘ GOTOWE CIASTO

smarujemy sosem.

15

Układamy mozzarellę, pomidory, oliwki, pieczarki i plastry szynki.

16

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240-250°C przez 15-20 minut.

17

W połowie pieczenia na środek pizzy dajemy jajko.

18

Upieczoną pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3226,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

537,8 kcal

🥑

Tłuszcz

8,6 g

🌾

Węglowodany

95,8 g

🥬

Błonnik

21,1 g

💪

Białko

21,1 g

Podobne przepisy