lamotek.pl

Ciasteczka migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie i kruche historie z ogrodu? Tylko według przepisu Darii na ciasteczka migdałowe z cukrem różanym!

Ciasteczka migdałowe

Słodkie i kruche historie z ogrodu? Tylko według przepisu Darii na ciasteczka migdałowe z cukrem różanym!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 50 g
jajko - 2 szt.
masło - 80 g
mąka migdałowa - 450 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
żurawina suszona - 50 g
płatki róż - 20 szt.
migdały płatki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CUKIER RÓŻANY:
Płatki różane ucieramy w moździerzu, a następnie mieszamy je z cukrem. Wysypujemy równomiernie na papier do pieczenia i pozostawiamy do wyschnięcia na kilka godzin. Przed użyciem należy powstały cukier rozkruszyć.
2.ZAGNIATAMY CIASTO:
Żurawiny drobno kroimy. Wszystkie składniki ciasta mieszamy z cukrem różanym. Zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka o średnicy 6 cm.
3.PIECZEMY CIASTECZKA:
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut.
Ciasteczka migdałowe

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CUKIER RÓŻANY

Płatki różane ucieramy w moździerzu, a następnie mieszamy je z cukrem. Wysypujemy równomiernie na papier do pieczenia i pozostawiamy do wyschnięcia na kilka godzin. Przed użyciem należy powstały cukier rozkruszyć.

2

ZAGNIATAMY CIASTO

Żurawiny drobno kroimy. Wszystkie składniki ciasta mieszamy z cukrem różanym. Zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka o średnicy 6 cm.

3

PIECZEMY CIASTECZKA

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4086,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

817,2 kcal

🥑

Tłuszcz

64,9 g

🌾

Węglowodany

29,7 g

🥬

Błonnik

24,5 g

💪

Białko

24,5 g

Podobne przepisy