lamotek.pl

Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wypróbuj przepis na chaffle, czyli wytrawnego gofra z jajka i sera cheddar. W połączeniu z aromatyczną zieloną pastą i świeżymi warzywami danie to będzie śniadaniowym hitem!

Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą

Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wypróbuj przepis na chaffle, czyli wytrawnego gofra z jajka i sera cheddar. W połączeniu z aromatyczną zieloną pastą i świeżymi warzywami danie to będzie śniadaniowym hitem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser cheddar - 100 g
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
twaróg wędzony - 150 g
czosnek główka - 2 ząbki
świeży koperek - 1 pęczek
bazylia świeża - 2 garście
szczypiorek - 1 łyżka
musztarda dijon - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 0,25 szkl
pomidor żółty - 0,5 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
ogórek - 0,5 szt.
rzodkiewka - 2 szt.
kiełki rzodkiewki - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRA:
Ser cheddar ścieramy na tarce. Jajko delikatnie rozbijamy w misce. Większość sera dodajemy do jajka i całość dokładnie mieszamy.
2.SMAŻYMY GOFRA:
Połowę pozostałego sera przekładamy bezpośrednio na rozgrzaną gofrownicę. Na topiący się ser przekładamy ciasto na gofry i posypujemy dodatkowym cheddarem. Całość opiekamy przez ok. 4 minuty. Gotowego gofra wyjmujemy z gofrownicy i przekładamy na talerz, aby delikatnie ostygł.
3.BLENDUJEMY PASTĘ:
Odcinamy łodygi kopru. Do wysokiego naczynia wkładamy twaróg, koperek, szczypiorek i bazylię. Pastę blendujemy, stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Do gotowej pasty dodajemy łyżeczkę musztardy i dokładnie mieszamy.
4.KROIMY WARZYWA:
Pomidora, paprykę i ogórka kroimy w dość drobną kostkę. Rzodkiewkę kroimy w plastry.
5.PODAJEMY GOFRA:
Na przestudzonego gofra wykładamy zieloną pastę i pokrojone świeże warzywa. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki i szczyptą soli.
Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRA

Ser cheddar ścieramy na tarce. Jajko delikatnie rozbijamy w misce. Większość sera dodajemy do jajka i całość dokładnie mieszamy.

2

SMAŻYMY GOFRA

Połowę pozostałego sera przekładamy bezpośrednio na rozgrzaną gofrownicę. Na topiący się ser przekładamy ciasto na gofry i posypujemy dodatkowym cheddarem. Całość opiekamy przez ok. 4 minuty. Gotowego gofra wyjmujemy z gofrownicy i przekładamy na talerz, aby delikatnie ostygł.

3

BLENDUJEMY PASTĘ

Odcinamy łodygi kopru. Do wysokiego naczynia wkładamy twaróg, koperek, szczypiorek i bazylię. Pastę blendujemy, stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Do gotowej pasty dodajemy łyżeczkę musztardy i dokładnie mieszamy.

4

KROIMY WARZYWA

Pomidora, paprykę i ogórka kroimy w dość drobną kostkę. Rzodkiewkę kroimy w plastry.

5

PODAJEMY GOFRA

Na przestudzonego gofra wykładamy zieloną pastę i pokrojone świeże warzywa. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki i szczyptą soli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1363,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1363,7 kcal

🥑

Tłuszcz

107,1 g

🌾

Węglowodany

45,4 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

59,9 g

Podobne przepisy

Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl