lamotek.pl

Świąteczny karp w ziołowej panierce • przepis • składniki • przygotowanie

To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.

Świąteczny karp w ziołowej panierce

To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

chleb tostowy - 200 g
cytryna - 1 szt.
jajko - 2 szt.
masło klarowane - 25 g
mąka pszenna tortowa - 150 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
tymianek świeży - 15 g
karp filet - 800 g

Instrukcje przygotowania

1.POTRZEBUJEMY ROBOT KUCHENNY:
z ostrzem do siekania Ziołowa bułka tarta Z chleba tostowego wycinamy skórkę, chleb kroimy w kosteczkę.
2.SZCZYPIOREK I TYMIANEK:
drobno siekamy.
3.NASTĘPNIE MIELIMY CHLEB:
z ziołami za pomocą robota kuchennego z ostrzem do siekania.
4.ZIOŁA DADZĄ POWSTAŁEJ:
bułce tartej piękny zapach.
5.JEŻELI NIE MAMY:
odpowiednich ostrzy do robota kuchennego, możemy wykorzystać klasyczną bułkę tartą, którą wymieszamy z posiekanymi ziołami.
6.ŚWIĄTECZNY KARP FILETY:
z karpia kroimy na cienkie paski, ale tak, aby nie przeciąć skóry.
7.TAKIM SPOSOBEM USZKODZIMY:
małe ości, a ryba będzie łatwiejsza w konsumpcji.
8.FILETY PORCJUJEMY, SOLIMY:
z obu stron i obtaczamy w mące, ubitych jajkach i ziołowej bułce tartej.
9.FILETY SMAŻYMY POWOLI:
na oleju roślinnym rozrzedzonym masłem klarowanym w stosunku 1:1.
10.DZIĘKI TEMU KARP:
będzie miał pyszny smak masła.
11.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy smażonego karpia i ozdabiamy ćwiartkami cytryny.
12.PODAJEMY Z SAŁATKĄ:
ziemniaczaną.
13.WSKAZÓWKA MASŁO KLAROWANE,:
czyli ghee, jest wytopionym tłuszczem z masła.
14.POWSTAJE W WYNIKU:
powolnego gotowaniem masła.
15.WIĘCEJ DOWIESZ SIĘ:
z oglądając ten trik.
Świąteczny karp w ziołowej panierce

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POTRZEBUJEMY ROBOT KUCHENNY

z ostrzem do siekania Ziołowa bułka tarta Z chleba tostowego wycinamy skórkę, chleb kroimy w kosteczkę.

2

SZCZYPIOREK I TYMIANEK

drobno siekamy.

3

NASTĘPNIE MIELIMY CHLEB

z ziołami za pomocą robota kuchennego z ostrzem do siekania.

4

ZIOŁA DADZĄ POWSTAŁEJ

bułce tartej piękny zapach.

5

JEŻELI NIE MAMY

odpowiednich ostrzy do robota kuchennego, możemy wykorzystać klasyczną bułkę tartą, którą wymieszamy z posiekanymi ziołami.

6

ŚWIĄTECZNY KARP FILETY

z karpia kroimy na cienkie paski, ale tak, aby nie przeciąć skóry.

7

TAKIM SPOSOBEM USZKODZIMY

małe ości, a ryba będzie łatwiejsza w konsumpcji.

8

FILETY PORCJUJEMY, SOLIMY

z obu stron i obtaczamy w mące, ubitych jajkach i ziołowej bułce tartej.

9

FILETY SMAŻYMY POWOLI

na oleju roślinnym rozrzedzonym masłem klarowanym w stosunku 1:1.

10

DZIĘKI TEMU KARP

będzie miał pyszny smak masła.

11

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy smażonego karpia i ozdabiamy ćwiartkami cytryny.

12

PODAJEMY Z SAŁATKĄ

ziemniaczaną.

13

WSKAZÓWKA MASŁO KLAROWANE,

czyli ghee, jest wytopionym tłuszczem z masła.

14

POWSTAJE W WYNIKU

powolnego gotowaniem masła.

15

WIĘCEJ DOWIESZ SIĘ

z oglądając ten trik.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3058 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

764,5 kcal

🥑

Tłuszcz

30 g

🌾

Węglowodany

60,9 g

🥬

Błonnik

60,2 g

💪

Białko

60,2 g

Podobne przepisy