lamotek.pl

Cevapcici z ryżem w pomidorach • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne roladki z mielonej wołowiny oraz jagnięciny, podane z ryżem oraz śmietanowym dipem dla przełamania smaku.

Cevapcici z ryżem w pomidorach

Pyszne roladki z mielonej wołowiny oraz jagnięciny, podane z ryżem oraz śmietanowym dipem dla przełamania smaku.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
papryka mielona ostra - 3 łyżeczki
natka pietruszki - 20 g
sól - 1 szczypta
bulion wołowy - 350 ml
pomidory krojone z puszki - 400 g
mięso mielone wołowe - 400 g
ryż długoziarnisty - 200 g
mięso mielone jagnięce - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CZOSNEK OBIERAMY:
i przeciskamy przez praskę.
2.NATKĘ PIETRUSZKI MYJEMY,:
osuszamy i drobno siekamy.
3.POŁOWĘ WSTAWIAMY DO:
lodówki, pozostałą pietruszkę zagniatamy z mieloną wołowiną i jagnięciną, czosnkiem i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
4.FORMUJEMY 20 ROLADEK:
(o długości ok.
5.10 CM) I:
wstawiamy na 20 minut do lodówki.
6.POMIDORY OSĄCZAMY NA:
sitku, sok zbieramy i uzupełniamy bulionem do 500 ml.
7.DODAJEMY KONCENTRAT POMIDOROWY,:
zagotowujemy, dodajemy ryż i gotujemy mniej więcej przez 15 minut.
8.DO RYŻU DODAJEMY:
kawałki pomidorów, garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiając ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut, aż spęcznieje.
9.CEVAPCICI SMAŻYMY NA:
gorącym oleju na dużej patelni na średnim ogniu ze wszystkich stron przez 12 minut, aż będą chrupiące.
10.RYŻ DOPRAWIAMY SOLĄ,:
pieprzem i cukrem, mieszamy z pozostałą natką pietruszki i układamy na nim cevapcici.
11.WSKAZÓWKA PODAJEMY Z:
dipem z kwaśnej śmietany z posiekaną miętą, przyprawionym pieprzem i odrobiną startej skórki z cytryny.
Cevapcici z ryżem w pomidorach

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CZOSNEK OBIERAMY

i przeciskamy przez praskę.

2

NATKĘ PIETRUSZKI MYJEMY,

osuszamy i drobno siekamy.

3

POŁOWĘ WSTAWIAMY DO

lodówki, pozostałą pietruszkę zagniatamy z mieloną wołowiną i jagnięciną, czosnkiem i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

4

FORMUJEMY 20 ROLADEK

(o długości ok.

5

10 CM) I

wstawiamy na 20 minut do lodówki.

6

POMIDORY OSĄCZAMY NA

sitku, sok zbieramy i uzupełniamy bulionem do 500 ml.

7

DODAJEMY KONCENTRAT POMIDOROWY,

zagotowujemy, dodajemy ryż i gotujemy mniej więcej przez 15 minut.

8

DO RYŻU DODAJEMY

kawałki pomidorów, garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiając ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut, aż spęcznieje.

9

CEVAPCICI SMAŻYMY NA

gorącym oleju na dużej patelni na średnim ogniu ze wszystkich stron przez 12 minut, aż będą chrupiące.

10

RYŻ DOPRAWIAMY SOLĄ,

pieprzem i cukrem, mieszamy z pozostałą natką pietruszki i układamy na nim cevapcici.

11

WSKAZÓWKA PODAJEMY Z

dipem z kwaśnej śmietany z posiekaną miętą, przyprawionym pieprzem i odrobiną startej skórki z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3046,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

761,6 kcal

🥑

Tłuszcz

37 g

🌾

Węglowodany

51,4 g

🥬

Błonnik

53,6 g

💪

Białko

53,6 g

Podobne przepisy