Szybkie tosty z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY GRZYBY
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w paski i smażymy wraz z grzybami na gorącej oliwie z oliwek przez 5-7 minut, aż płyn odparuje. Listki bazylii obrywamy, kilka odkładamy do przybrania, resztę siekamy. Do grzybów dodajemy posiekaną bazylię i ocet winny. Doprawiamy solą i pieprzem.
PIECZEMY TOSTY
Pomidora kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Kromki tostów układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i krótko podpiekamy. Następnie każdą kromkę obkładamy jednym plasterkiem pomidora i niewielką porcją masy grzybowej. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 200°C przez ok. 4 minuty. Podajemy gorące, udekorowane bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2022 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
505,5 kcal
Tłuszcz
36,1 g
Węglowodany
25,5 g
Błonnik
21,3 g
Białko
21,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
Lubisz gofry na słodko? Wypróbuj więc przepis na bubble waffles z lodami, owocami i czekoladą! Polubią je nie tylko najmłodsi!

Tabbouleh z kaszą z kalafiora
Odkryj tabbouleh w nowej wersji! Kasza z kalafiora, świeże warzywa i orzeszki to przepis Kingi na to smakowite danie w nowej wersji. Spróbuj koniecznie!

Comber z jelenia
Przepis na owocową i aromatyczną dziczyznę, która zadowoli każde podniebienie! Sięgnij po niego, gdy masz ochotę na nowoczesną, wykwintną i lekką kuchnię.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Salmorejo z szynką serrano
Popularny w Andaluzji chłodnik salmorejo. Idealny posiłek na upalne dni, pożywny i lekki. Przepis stworzony na bazie dojrzałych pomidorów, uzupełniony aromatycznym smakiem czosnku, oliwy, octu balsamicznego i okraszony przepysznymi, chrupiącymi grzankami.

Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
Pyszna propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego – pieczarki wysmarowane ziołowym masłem i zarumienione nad rusztem.

Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
Lubisz próbować niespotykanych połączeń smakowych? Jeśli tak, koniecznie spróbuj tej sałatki makaronowej! Nadziewane serem cappelletti w połączeniu z oliwkami i awokado to naprawdę wyjątkowy pomysł na obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!

Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!

Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!