Calzone • przepis • składniki • przygotowanie
Calzone to jedno z włoskich, klasycznych dań, które zyskało międzynarodową sławę. Tę pyszną alternatywę dla klasycznej pizzy przepełnioną aromatycznym nadzieniem można z łatwością przygotować w zaciszu własnej kuchni. Odkryj z nami historię tego wyjątkowego dania!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do dużej miski wsyp sól, drożdże (wybierz te suche) i mąkę, a następnie dodaj wodę (powinna być ciepła, ale nie gorąca) i zacznij wyrabiać. Proces powinien trwać ok. 5 minut.
DODAJEMY OLIWĘ
Gdy ciasto zacznie robić się bardziej elastyczne i gładkie, dodaj oliwę z oliwek. Wyrabiaj przez kolejne 10 minut, a potem odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2,5 godziny.
DODAJEMY SKŁADNIKI
Do małej miseczki dodaj ricottę. Na desce pokrój mozzarellę w drobną kostkę i także dodaj ją do miseczki. Dodaj także oliwę i salami. Wymieszaj.
DODAJEMY PASSATĘ
Do miseczki wlej passatę i przypraw ją. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę prosto do miseczki. Całość wymieszaj i odłóż na bok.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek o średnicy ok. 20 cm (możesz pomóc sobie nożem).
NADZIEWAMY CIASTO
W środku każdego okręgu ułóż porcję nadzienia, pozostawiając wolne brzegi. Na każdym placku powinno znaleźć się ok. 95 g nadzienia.
FORMUJEMY CALZONE
Złóż okrąg na pół, tak aby utworzyć kształt półksiężyca. Zalep także brzegi, by nadzienie nie wypłynęło ze środka.
PIECZEMY CALZONE
Umieść po 2 calzone na blaszce lub kamieniu i wsadź do pieca. Calzone powinno piec się przez 15 minut. Powtórz czynność z drugą partią calzone.
SERWUJEMY CALZONE
Przełóż porcje na talerze i podaj bliskim z dodatkiem oliwy z oliwek lub ulubionego sosu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2841,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
710,5 kcal
Tłuszcz
20,4 g
Węglowodany
99,8 g
Błonnik
4,3 g
Białko
25,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!

Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!

Pieczona owsianka na 3 sposoby
Czy śniadanie może przypominać deser? Z przepisem Kingi przygotujesz 3 pożywne owsianki, które smakują jak najlepsze ciasta. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.

Torcik wiśniowy
Chcesz zachwycić swoich gości deserem? Upiecz torcik wiśniowy według przepisu Pawła!

Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owocowe smoothie dla dzieci
Wystarczy kilka składników, by przygotować pyszne, pożywne smoothie! Przygotuj je razem z Darią Ładochą!

Biała kiełbasa z kapustą pak choi w stylu azjatyckim
Wyjątkowy miks kuchni polskiej i azjatyckiej na jednym talerzu, czyli smażona biała kiełbasa z kapustą pak choi. To świetny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego menu!

Witaminowe smoothies
Smoothie może z powodzeniem zastąpić jeden z posiłków! Zielone, żółte i pomarańczowe – wybierz swoje ulubione!