Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą • przepis • składniki • przygotowanie
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SZPINAK ROZMRAŻAMY NA
sitku i osączamy.
ZIEMNIAKI MYJEMY I
gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie.
ODCEDZAMY, PRZELEWAMY ZIMNĄ
wodą, obieramy i kroimy na pół.
CEBULĘ I CZOSNEK
drobno siekamy.
SZPINAK DOBRZE OSĄCZAMY
i grubo siekamy.
PATELNIĘ SMARUJEMY OLEJEM
i podgrzewamy.
SMAŻYMY NA NIEJ
ziemniaki przez 5 minut ze wszystkich stron, doprawiamy solą i pieprzem.
DODAJEMY CEBULĘ, CZOSNEK
i smażymy razem przez 1-2 minuty.
DODAJEMY SZPINAK, ZALEWAMY
bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut.
OLIWKI OSĄCZAMY I
kroimy na pół.
FETĘ DROBNO
kruszymy.
DODAJEMY OLIWKI I
podgrzewamy, a następnie doprawiamy do smaku.
PODAJEMY POSYPANE
fetą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
709,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
177,4 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
11,6 g
Błonnik
9 g
Białko
9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry z jogurtem i truskawkami
Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!

Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
Krem z buraków, truskawek i wiśni to idealna odpowiedź na pożywny deser lub doskonałe śniadanie. Doskonały w dniu przygotowania, ale także na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Podaj go z musli lub innymi ulubionymi dodatkami!

Tortille Junajtedillo
W tym daniu wszystkie smaki kleją się niczym piłka do nogi! Tortille Junajtedillo to mistrzowska kombinacja składników w dwóch wariantach: z kurczakiem i z guacamole.

Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto francuskie z budyniem
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami to przepyszny deser, który łączy w sobie chrupkość ciasta ze słodką soczystością i pysznym kremem. Domowe ciasteczka wypełnione budyniem i jabłkami są nie tylko smaczne, ale także łatwe do przygotowania. Dzięki temu idealnie nadają się na różne okazje, od codziennych podwieczorków po eleganckie przyjęcia. Jak je zrobić? Sprawdźcie sami!

Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
Kiedy znudzą Ci się schabowe, przygotuj potrawę, którą na południu Europy nazywają picatta. Jej smak mile Cię zaskoczy.

Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.