lamotek.pl

Kurczak w sosie jogurtowym • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na szybki i lekki obiad, ale wszystkie dotychczasowe propozycje Ci się już znudziły? Skorzystaj z dobrze znanych składników, lecz przyrządź je w nowy sposób! Kurczaka w jogurcie przygotujesz w bardzo szybkim tempie i nie spędzisz wielu godzin w kuchni.

Kurczak w sosie jogurtowym

Masz ochotę na szybki i lekki obiad, ale wszystkie dotychczasowe propozycje Ci się już znudziły? Skorzystaj z dobrze znanych składników, lecz przyrządź je w nowy sposób! Kurczaka w jogurcie przygotujesz w bardzo szybkim tempie i nie spędzisz wielu godzin w kuchni.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
kurczak filety z piersi - 400 g
groszek cukrowy - 140 g
jogurt naturalny - 400 g
masło - 10 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 1 szt.
sok z cytryny - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 0,5 pęczka
kasza kuskus - 100 g
woda - 125 ml

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KURCZAKA:
Mięso myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i oczyszczamy z błon. Kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w mięso.
2.KROIMY WARZYWA:
Por kroimy w talarki, czosnek siekamy, groszek kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.
3.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Czosnek i por dodajemy do przesmażonego kurczaka. Smażymy krótko, ok. 1 minuty. Dodajemy pokrojony groszek cukrowy i smażymy całość ok. 3-4 minut. Zmniejszamy ogień.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE:
Jogurt łączymy w misce z mąką ziemniaczaną i wodą. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej i dodajemy do kurczaka z warzywami.
Kurczak w sosie jogurtowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KURCZAKA

Mięso myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i oczyszczamy z błon. Kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w mięso.

2

KROIMY WARZYWA

Por kroimy w talarki, czosnek siekamy, groszek kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.

3

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Czosnek i por dodajemy do przesmażonego kurczaka. Smażymy krótko, ok. 1 minuty. Dodajemy pokrojony groszek cukrowy i smażymy całość ok. 3-4 minut. Zmniejszamy ogień.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE

Jogurt łączymy w misce z mąką ziemniaczaną i wodą. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej i dodajemy do kurczaka z warzywami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1816 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

454 kcal

🥑

Tłuszcz

17 g

🌾

Węglowodany

38,2 g

🥬

Błonnik

36,4 g

💪

Białko

36,4 g

Podobne przepisy