lamotek.pl

Biszkopt z 4 jaj • przepis • składniki • przygotowanie

Biszkopt to klasyk cukiernictwa, który stanowi doskonałą bazę dla wielu deserów. Dzięki swojej lekkości i puszystości, idealnie nadaje się do tortów, rolad czy ciast z owocami. Przygotowanie tytułowego biszkoptu z 4 jaj jest prostsze niż się wydaje. Jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Biszkopt z 4 jaj

Biszkopt to klasyk cukiernictwa, który stanowi doskonałą bazę dla wielu deserów. Dzięki swojej lekkości i puszystości, idealnie nadaje się do tortów, rolad czy ciast z owocami. Przygotowanie tytułowego biszkoptu z 4 jaj jest prostsze niż się wydaje. Jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 100 g
mąka ziemniaczana - 20 g
cukier drobny - 80 g
jajko - 4 szt.
olej rzepakowy - 60 ml
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY ZE SOBĄ MĄKI:
Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną i skrobię oraz proszek do pieczenia.
2.UBIJAMY BIAŁKA:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wbijamy do kubka, a białka do miski. Ubijamy je na sztywno, a po chwili dodajemy stopniowo cukier.
3.WTŁACZAMY ŻÓŁTKA DO PIANY:
Gdy białka z cukrem się połączą, zaczynamy powoli dodawać po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy kolejne żółtka.
4.DODAJEMY MASĘ JAJECZNĄ DO MĄKI:
Do masy jajecznej powoli dodajemy mieszankę mąk i wszystko mieszamy delikatnie szpatułką. Po chwili dodajemy olej i dalej mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
5.PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY:
Wykładamy formę papierem do pieczenia. Ściągamy ścianki formy i potem zaciskamy je tak, aby papier przylegał do formy. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy je.
6.PIECZEMY BISZKOPT:
Wsuwamy formę do piekarnika i pieczemy z funkcją góra-dół przez 30 minut, aż zrobi się delikatnie rumiany.
7.WYCIĄGAMY BISZKOPT Z PIECA:
Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika i oddzielamy ciasto od ścianek. Odwracamy formę do góry dnem i wyciągamy biszkopt z formy na kratkę do studzenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt z 4 jaj

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY ZE SOBĄ MĄKI

Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną i skrobię oraz proszek do pieczenia.

2

UBIJAMY BIAŁKA

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wbijamy do kubka, a białka do miski. Ubijamy je na sztywno, a po chwili dodajemy stopniowo cukier.

3

WTŁACZAMY ŻÓŁTKA DO PIANY

Gdy białka z cukrem się połączą, zaczynamy powoli dodawać po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy kolejne żółtka.

4

DODAJEMY MASĘ JAJECZNĄ DO MĄKI

Do masy jajecznej powoli dodajemy mieszankę mąk i wszystko mieszamy delikatnie szpatułką. Po chwili dodajemy olej i dalej mieszamy, ale tylko do połączenia składników.

5

PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Wykładamy formę papierem do pieczenia. Ściągamy ścianki formy i potem zaciskamy je tak, aby papier przylegał do formy. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy je.

6

PIECZEMY BISZKOPT

Wsuwamy formę do piekarnika i pieczemy z funkcją góra-dół przez 30 minut, aż zrobi się delikatnie rumiany.

7

WYCIĄGAMY BISZKOPT Z PIECA

Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika i oddzielamy ciasto od ścianek. Odwracamy formę do góry dnem i wyciągamy biszkopt z formy na kratkę do studzenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1488,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

372 kcal

🥑

Tłuszcz

18,3 g

🌾

Węglowodany

42,9 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy