lamotek.pl

Zakwas żytni • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj własny zakwas żytni według wskazówek Pawła Małeckiego, a później ciesz się smakiem domowego chleba!

Zakwas żytni

Przygotuj własny zakwas żytni według wskazówek Pawła Małeckiego, a później ciesz się smakiem domowego chleba!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka żytnia - 40 g
woda - 80 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 1 SŁOIK:
o pojemności 1,5 l (dokładnie umyty i wyparzony) lnianą ściereczkę gumkę lub sznureczek Przygotuj wcześniej Zagotuj wodę i przestudź ją tak, aby w momencie użycia miała temperaturę pokojową.
2.DZIEŃ 1 (RANO):
Do miseczki wsypujemy mąkę i wlewamy wodę.
3.MIESZAMY ŁYŻKĄ, ABY:
uzyskać jednolitą masę.
4.MIESZANKĘ PRZEKŁADAMY DO:
wyparzonego słoika.
5.PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I:
przewiązujemy.
6.ODSTAWIAMY W CIEPŁE:
miejsce na 24 godziny.
7.DZIEŃ 2 (RANO):
Przygotowujemy mieszankę mąki i wody.
8.DOLEWAMY DO:
zakwasu.
9.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE:
mieszamy.
10.ZAKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, PRZEWIĄZUJEMY:
i odstawiamy w ciepłe miejsce.
11.DZIEŃ 3 (RANO):
Jeśli w trzecim dniu zakwas jest płynny, dodajemy mniej wody do mąki, aby uzyskać gęstą konsystencję.
12.ABY JĄ ROZRZEDZIĆ:
– dolewamy zakwas, mieszamy i wlewamy całość do słoika.
13.ZAKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, PRZEWIĄZUJEMY:
i odstawiamy w ciepłe miejsce.
14.JEŚLI ZAKWAS MOCNO:
pracuje – wieczorem można go przemieszać i użyć do wypieków.
15.ZAKWAS CZTERODNIOWY:
mieszamy.
16.MOŻEMY GO JESZCZE:
dokarmiać lub uśpić.
17.USYPIANIE ZAKWASU JEŻELI:
chcemy, możemy przechowywać zakwas w kuchni i dokarmiać go cały czas.
18.JEŚLI NIE, MOŻEMY:
go uśpić.
19.WSTAWIAMY DO LODÓWKI:
i przechowujemy przez 7-10 dni.
20.PO WYCIĄGNIĘCIU ZAKWASU:
z lodówki odstawiamy go na 3-5 godzin w ciepłe miejsce.
21.NASTĘPNIE DOKARMIAMY:
1/3: szklanki mąki 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody Po 5-6 godzinach możemy upiec chleb.
22.Z KAŻDEGO ZAKWASU:
zawsze odkładamy minimum 60-80 g i kontynuujemy jego hodowlę.
23.NIE MOŻNA DOPUŚCIĆ:
do pojawienia się oznak pleśni na słoiku lub zakwasie!
24.JEŻELI TAK SIĘ:
stanie, trzeba rozpocząć hodowanie zakwasu od początku.
Zakwas żytni

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 1 SŁOIK

o pojemności 1,5 l (dokładnie umyty i wyparzony) lnianą ściereczkę gumkę lub sznureczek Przygotuj wcześniej Zagotuj wodę i przestudź ją tak, aby w momencie użycia miała temperaturę pokojową.

2

DZIEŃ 1 (RANO)

Do miseczki wsypujemy mąkę i wlewamy wodę.

3

MIESZAMY ŁYŻKĄ, ABY

uzyskać jednolitą masę.

4

MIESZANKĘ PRZEKŁADAMY DO

wyparzonego słoika.

5

PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I

przewiązujemy.

6

ODSTAWIAMY W CIEPŁE

miejsce na 24 godziny.

7

DZIEŃ 2 (RANO)

Przygotowujemy mieszankę mąki i wody.

8

DOLEWAMY DO

zakwasu.

9

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE

mieszamy.

10

ZAKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, PRZEWIĄZUJEMY

i odstawiamy w ciepłe miejsce.

11

DZIEŃ 3 (RANO)

Jeśli w trzecim dniu zakwas jest płynny, dodajemy mniej wody do mąki, aby uzyskać gęstą konsystencję.

12

ABY JĄ ROZRZEDZIĆ

– dolewamy zakwas, mieszamy i wlewamy całość do słoika.

13

ZAKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, PRZEWIĄZUJEMY

i odstawiamy w ciepłe miejsce.

14

JEŚLI ZAKWAS MOCNO

pracuje – wieczorem można go przemieszać i użyć do wypieków.

15

ZAKWAS CZTERODNIOWY

mieszamy.

16

MOŻEMY GO JESZCZE

dokarmiać lub uśpić.

17

USYPIANIE ZAKWASU JEŻELI

chcemy, możemy przechowywać zakwas w kuchni i dokarmiać go cały czas.

18

JEŚLI NIE, MOŻEMY

go uśpić.

19

WSTAWIAMY DO LODÓWKI

i przechowujemy przez 7-10 dni.

20

PO WYCIĄGNIĘCIU ZAKWASU

z lodówki odstawiamy go na 3-5 godzin w ciepłe miejsce.

21

NASTĘPNIE DOKARMIAMY

1/3: szklanki mąki 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody Po 5-6 godzinach możemy upiec chleb.

22

Z KAŻDEGO ZAKWASU

zawsze odkładamy minimum 60-80 g i kontynuujemy jego hodowlę.

23

NIE MOŻNA DOPUŚCIĆ

do pojawienia się oznak pleśni na słoiku lub zakwasie!

24

JEŻELI TAK SIĘ

stanie, trzeba rozpocząć hodowanie zakwasu od początku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

418,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

418,8 kcal

🥑

Tłuszcz

1,8 g

🌾

Węglowodany

90,5 g

🥬

Błonnik

14,2 g

💪

Białko

13,1 g

Podobne przepisy